Teknologiateollisuuden tilaukset kasvoivat – komponenttipula rassaa

Teknologiateollisuuden tilaukset kasvoivat viime vuoden lopulla erittäin vauhdikkaasti. Jos ikäviä yllätyksiä ei tule, vahva tilauskanta lupaa hyvää kehitystä suomalaiseen teknologiateollisuuteen alkuvuonna.  Vain komponenttipula rassaa ja voi siirtää tilauksia eteenpäin.

Uusien tilausten arvo oli vuoden viimeisellä neljänneksellä peräti 40 prosenttia suurempi kuin edellisellä kvartaalilla ja 4 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin vastaavana aikana. Tilauskertymän arvoa kasvattivat omalta osaltaan myös nopeasti kohonneet tuottajahinnat.

Tiedot perustuvat Teknologiateollisuus ry:n tuoreeseen tilauskanta- ja henkilöstötiedusteluun.

’’Vahva tilauskertymä on erinomainen uutinen. Myös liikkeellä olevien tarjouspyyntöjen määrä on pysynyt hyvällä tasolla. Myönteistä on sekin, että nyt – toisin kuin aiemmin syksyllä – selvä enemmistö yrityksistä raportoi uusien tilausten kasvusta’’, sanoo Teknologiateollisuuden pääekonomisti johtaja Petteri Rautaporras.

Tilauskannan arvo oli joulukuun lopussa kahdeksan prosenttia suurempi kuin syyskuun lopussa ja 16 prosenttia suurempi kuin vuoden 2020 joulukuussa. Telakoilla on edelleen suuri osuus tilauskannan kokonaisarvosta. Tilauskantaa paisuttavat tällä hetkellä myös materiaalien ja komponenttien saatavuudesta johtuvat toimitusvaikeudet ja sitä seuraavat viivästykset.

’’Tilauskertymä on erinomainen, mutta toimintaympäristöön liittyy myös merkittäviä ja osin vaikeasti ennakoitavia riskejä. Niitä ovat mm. toimitusketjujen ongelmat, inflaatio, pelätty palkkainflaatio ja keskuspankkien reaktiot talouskehitykseen. Myös geopoliittiset riskit ovat poikkeuksellisen suuret. Heikkojen signaalien mukaan toimitusketjujen ongelmat voisivat jonkin verran helpottua alkuvuoden aikana, mutta tilanne voi taas pahentua nopeastikin, Rautaporras muistuttaa.

Ennakkotietojen mukaan teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto oli viime vuonna Suomessa noin 87 miljardia euroa. Tämä on reilut kuusi prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

Elektroniikka lähes samalla tasolla kuin 2020 – komponenttipula rassaa

Elektroniikka- ja sähköteollisuuden liikevaihto oli viime vuonna 18 miljardia euroa, jossa on prosentin lasku vuoteen 2020.  Alan yritykset saivat teollisuusjärjestön kyselyssä viimeisellä neljännekselle uusia tilauksia euroina loka-joulukuussa kuitenkin 46 prosenttia enemmän kuin heinä-syyskuussa mutta silti neljä prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2020.

Tilauskannan arvo oli joulukuun lopussa 33 prosenttia suurempi kuin syyskuun lopussa ja neljä prosentti suurempi kuin vuoden 2020 joulukuussa.

Huolimatta hyvästä kysyntätilanteesta ja tilauskertymästä, alaa vaivaa puolijohde- ja komponenttipula vakavasti alan yrityksiä ja alkuvuoden liikevaihtokehitys voi jäädä heikommaksi kuin tilauskertymän puolesta voisi muuten odottaa. Alan yritysten henkilöstö kasvoi viime vuonna kuitenkin keskimäärin reilut kaksi prosenttia verrattuna vuoden 2020 keskiarvoon. Henkilöstöä oli elektroniikka- ja sähköteknisen alan yrityksissänoin 900 enemmän kuin vuotta aiemmin. eli kaikkiaan 39 100.

Investointeja ja tutkimusrahaa

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola kiirehtii viennin vedossa myös maan hallitukselta investointeja vauhdittavia toimia. Hallituksen kehysriihestä tarvitaan päätökset laajasta tutkimuksen ja tuotekehityksen verokannustimesta ja T&K-rahoituslaista, joita parlamentaarinen TKI-työryhmä esitti.

Hirvosen mukaan T&K-verokannustin on tärkeää saada käyttöön heti vuoden 2023 alusta.

’’Olen erittäin huolestunut julkisesta TKI-rahoituksesta. Jos mitään ei tehdä, määrärahat uhkaavat supistua ensi vuonna jopa useilla sadoilla miljoonilla euroilla. Tämä johtuu mm. siitä, että hallituksen tekemät määräaikaiset lisäykset ovat poistumassa ja EU:n elpymispaketista tuleva rahoitus päättyy’’, Hirvola sanoo.

Lisää: Teknologiateollisuuden talousnäkymät 1/2022 (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Enics

Päivitetty