Suomalaiset 5G-verkot tasalaatuisia

Suomalaisten mobiilioperaattorien tulokset olivat erittäin lähellä toisiaan, kun niitä verrattiin keskenään mittausyhtiö Tutelan uusimmassa mobiilikokemuksen tilaa koskevassa raportissa. Esimerkiksi uudet 5G-verkot olivat lähes samantasoisia vaikka silti pieniä erojakin löytyi.

Kanadalainen tiedonkeruuyritys Tutela mittasi marraskuussa kaikkien Suomessa toimivien matkapuhelinoperaattoreiden verkkojen kuuluvuutta videotoistossa, videoneuvotteluissa, pelaamisessa, äänipuheluissa ja selaamisessa.

Testeissä Telia ja DNA saavuttivat tilastollisen tasatuloksen vaativan toimivuuden luokassa. Kaikki kolme mobiilioperaattoria olivat puolestaan tilastollisesti tasaveroisia 5G-verkon vaativan toimivuuden luokassa yli 90 prosentin tuloksillaan.

Kuva: DNA

Videoiden suoratoistossa Telia ja Elisa jakoivat voiton tasapistein. Vaikka DNA jäi kolmanneksi useimmilla raportin mittareilla, se pysyi aina muiden kannoilla. Esimerkiksi videoiden suoratoiston voitto ratkesi DNA:n kilpailijoiden eduksi vain 0,01 pisteellä.

5G-verkon vaativan toimivuuden laadussa kaikki kolme operaattoria ylsivät tasatulokseen. 5G-verkon vähemmän vaativassa luokassa Telia ja Elisa jakoivat tilastollisesti ensimmäisen sijan.

DNA on silti vahva kilpailija erityisesti 5G:n osalta, esimerkiksi 5G-verkon vaativan toimivuuden luokassa DNA pääsi Telian ja Elisan kanssa jaetulle ensimmäiselle sijalle. Vähemmän vaativassa luokassa DNA puolestaan jäi kolmanneksi niin yleisellä tasolla kuin 5G-verkon osaltakin alle kahden prosentin marginaalilla.

Tutela Technologies, Ltd. on kanadalainen tiedonkeruuyritys, joka kerää tutkimustietoa maailmanlaajuisen, yli 300 miljoonaa älypuhelinkäyttäjää kattavan paneelinsa avulla. Organisaation pääkonttori sijaitsee Brittiläisen Kolumbian Victoriassa. Yritys teki Suomen raporttia varten 1,7 miljoonaa nopeus- ja viivetestiä mobiilioperaattorien käyttäjien 1.7.–31.12.2021 välisenä aikana.

Lisää: Tutela Technologiesun Suomen raportti (LINKKI).

Kuvituskuva: Telia