Suomesta valvotaan etänä Pekingin uusinta jäähallia

Parkanolainen Suomen Tekojää on ollut vahvasti mukana Pekingin olympialaisissa uusimman jäähallin toiminnassa. Yritys on asentanut kylmäkoneistonsa olympialaisten Wukesong Ice and Sports Arenalle, jonka jäätilannetta voidaan valvoa etänä Suomesta käsin. Myös joustokaukalot ovat suomalaistekoa.

Etäohjaamista helpottaa se, että Kiina on avannut verkossa palomuuriaan kisojen ajaksi kohteissa, jotka sijaitsevat ns. olympiakuplassa.  Alkuperäinen sopimus oli yrityksen mukaan, että se olisi paikalla Pekingissä varustamassa hallia.

Hallin jäälaitteiden lisäksi myös joustokaukalo ja plekstit ovat suomalaista tekoa.

Suomalaisyrityksen väki pääsi alkuun Kiinaan, mutta meno vaati aina kahden viikon karanteenin. Siksi yritys päätti tehdä kaiken etänä pandemian takia ja koulutti paikallista väkeä olemaan apuna.

Yrityksellä tätkeää oli myös paikallinen yhteistyötaho, joka oli mukana projektiin pääsyssä.

’’Kumppanimme voitti kilpailutuksen areenan jäähdytysjärjestelmän toimittamisesta ja pääsimme sitä kautta mukaan, kertoo Tekojään toimitusjohtaja Timo Mansikkaviita.

Olympiakohteeseen pääsyä auttoi myös parkanolaisyrityksen referenssit aiempien MM-kisojen toiminnassa. Ja näin voitiin rakentaa Kiinan ensimmäinen ympäristöystävällistä hiilidioksidia kylmäaineenaan käyttävä jäähalli.

Suomen Tekojään Kiinaan toimittama kylmäkoneisto.

Uuden hallin energiatehokkuus on Tekojään mukaan  yli 64 prosenttia parempi kuin keskimäärin muissa Kiinan jäähalleissa. Siinä hyödynnetään myös  lämmön talteenottoa, jonka kautta päästään yli 75 prosentin kokonaisenergiasäästöön.

’’Teknologiamme ottaa hukkalämmön talteen kolmessa vaiheessa ja hyödyntää sitä muun muassa muiden tilojen lämmitykseen, suihkujen ja jäänhoitokoneen vedenlämmitykseen sekä rakennusten routasuojiin’’, kertoo toimitusjohtaja Timo Mansikkaviita.

Pekingistäkin löytyy tuttu Zamboni-jäänhoitokone monen suomalaishallien tapaan.

Oman haasteensa Pekingin jäähallihankkeen onnistumiselle on tuonut Kiinan noin 40 asteen kesälämpötila. Aiemmin ajateltiin, että hiilidioksiditekniikka sopii vain pohjoisiin oloihin, mutta nyt yritys onnistui Kiinassa ottamalla käyttöön uuden rikoistekniikan.

Olympialaisten Wukesong Ice and Sports Center on kahden pelikentän halli, johon toimitettiin kaksi identtistä kokonaisuutta. Jäähalli on parkanolaiselle Suomen tekojäälle tärkeä referenssi , joka voi poikia pian uusia tilauksia Kiinassa.

’’Odotamme mielenkiinnolla, alkaako ympäristöystävällisiä ja energiatehokkaita jäähalli- ja hiihtohalliprojekteja käynnistyä Kiinassa myös olympialaisten jälkeen’’, arvioi Tekojään toimitusjohtaja Timo Mansikkaviita.

Pekingin olympialaisissa käytettävä jäähallitekniikkaa käytetään Suomessa myös uudessa Tampereen Nokia Arenalla, jossa tekniikka otettiin käyttöön viime marraskuussa.

Kiinassa on Tekojään lisäksi muutakin suomalaista jäähalliosaamista, esimerkiksi tuusulainen Vepe on toimittanut sinne jo pitkään jäähallien joustokaukaloita.  Myös Pekingin olympialaisten Wukesongin ja Pekingin National Indoor Stadiumin kaukalot ja pleksit ovat suomalaista valmistusta.

Aloituskuva: Keinojään toimitusjohtaja Timo Mansikkaviita valvomassa Wukesong Ice and Sports Center olympiajäätä. Etälaitteisto helpottaa myös hallin huoltohenkilökunnan kanssa operointia.

Lisää: Suomen Tekojää (LINKKI) ja Vepe (LINKKI) sekä aiempi Pekingin olympialaisten HD-kuvaa käsittelevä uutinen (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.