Stora Enso myy Ruotsin paperitehtaansa akkuvalmistukseen

Stora Enso myy Ruotsin Kvarnsvedenin paperitehtaansa akkuvalmistaja Northvoltille tuotantotiloiksi. Alkuaan jo 1900 perustettu tehdas ehti valmistaa sellua ja paperia yli 120 vuotta ennen tuotannon päättymistä syyskuussa 2021.

Ruotsalaisen Northvoltin suunnitelmissa on sekä hyödyntää että päivittää Kvarnsvedenin tehtaan olemassa olevia tiloja ja infrastruktuuria.  Yritys aikoo käyttää tuotannossaan puhdasta energiaa ja valmistaa tehtaassa sekä katodimateriaaleja että akkukennoja.

Northvoltin akkutuotantoa.

”Kvarnsveden on sijainniltaan ihanteellinen muun muassa alueen energian ja teollisuusveden saannin sekä paikallisen ammattitaidon ansiosta. Olemme innolla rakentamassa Borlängestä globaalia teollisuuskeskittymää,” sanoo Northvoltin perustaja ja toimitusjohtaja Peter Carlsson.

Northvoltin mukaan uuden akkutehtaan toiminnan ensimmäisen osan on määrä käynnistyä vuoden 2024 lopussa. Tehdas tulisi työllistämään jopa 1 000 henkilöä.

Stora Enso valmistaa myös biopohjaista Lignode-akkumateriaalia.

Täysin valmiiksi rakennetun tehtaan vuotuinen tuotantokapasiteetti voi olla jopa yli 100 GWh:n katodimateriaalia, mikä mahdollistaa akkukennojen kokoamisen myös muissa Northvoltin tuotantolaitoksissa.

Stora Enson entinen paperitehdas liittyy yrityksen laajempaan tuotantolaitosten verkostoon, jota kehitetään kumppaneiden kanssa Ruotsissa, Norjassa, Puolassa, Saksassa ja Portugalissa.

Northvolt on kerännyt tähän mennessä yli 50 miljardin dollarin arvosta tilauksia muun muassa BMW:ltä, Fluencelta, Scanialta, Volkswagenilta, Volvolta ja Polestarilta. Lopullinen Stora Enson tehtaan kauppasopimus on määrä allekirjoittaa tulevien kuukausien aikana.

Kuva: Stora Enso

Lisää: Aiemmat Stora Enson akkumateriaalia (LINKKI) ja Northvoltin akkutuotantoa käsitelleet uutiset (LINKKI).

Päivitetty