RISC-V vahvistuu uutuuspiireillä

Berkeleyn yliopistossa kehitetty avoin RISC-V-prosessoriarkkitehtuuri on saanut koko ajan uusia tukijoita.  Erityisesti RISC-V on kerännyt suosiota sulautetuissa ohjainpiirityyppisissä sovelluksissa juuri muunneltavuutensa ansiosta. Uusimpana mukaan on lähtenyt Renesas uudella RZ/Five-piirisarjallaan.

Uusimpana RISC-V-junaan on hypännyt japanilainen Renesas, joka on tuomassa tarjolle RISC-V-pohjalle rakennetut RZ/Five-sarjan mikroprosessoriyksiköt (MPU). Ne on rakennettu Risc-V:n 64-bittisen CPU -version ympärille.

Uudet RZ/Five-piirit ovat suunnattu teollisuussovellusten IoT-päätelaitteiden ja tietoliikenneyhdyskäytävien vaatimat suorituskyky- ja oheistoimintoihin. Kiintoisaa piirisarjasta tekee, että uudet piirit tulevat valmistajan ARM-pohjaisten versioiden rinnalle.

Uusista piireistä RZ/Five käyttää yhtä Andes 64-bitin AX45MP-prosessoriyhdintä yhden gigahertsin nopeudella. Uudet piirit tarjoavat myös tuen useille liitännöille, kuten kahdelle Gigabit Ethernetille ja USB 2.0 -kanavalle sekä kahdelle CAN-kanavalle sekä SD-muistiliitännälle.

Uutuuspiiriessä on kaksi 12-bittistä A/D-muunninta ja lisäksi piiri tukee ulkoisen DDR-muistin liittämiseen virheentarkistus- ja korjaustoiminnolla. RZ/Five-piirejä on tarjolla  13 x 13 ja 11 x 11 millimetrin BGA-koteloihin pakattuna. Näistä suurempi kotelovaihtoehto tarjoaa yhteensopivuuden myös ARM-pohjaisen RZ/G2UL prosessoripiiriperheen kanssa.

Piirin sovelluskehitystä ja ohjelmiston ylläpitoa varten tarjolla sille on Linux-tuki Industrial-Grade CIP Linuxin kautta. Lisäksi RZ/Fivelle on saatavana Verified Linux Package (VLP), joka sisältää Civil Infrastructure Platform (CIP) Linuxin, joka tarjoaa pitkäaikaista ylläpitotukea yli 10 vuoden ajan.

Uudet RZ/Five-ohjaimet ovat jo näytetoimituksissa ja sille on saatavissa SMARC 2.1 -standardin mukainen RZ SMARC Evaluation Board -kehityskortti. Laajempi piirituotanto alkaa heinäkuussa 2022.

Lisää: Renesas (LINKKI), Andes Techonology RISC-V (LINKKI), RZ/Five RISC-V-tuotetieto (LINKKI) ja jakelijat (LINKKI).