Lisää vaikuttavuutta tutkimusrahoitukseen

Suomen valtion perustama vaikuttavuussäätiö on avannut jo kolmannen kerran rahoitushaun, jolla tuetaan huippututkijoiden ja yritysten yhteistä tutkimusta. Säätiörahoituksella halutaan paikata tukiaukkoa erityisesti tutkimuslaitosten ja yliopistojen omaa tutkimusta varten.

Vaikuttavuusäätiön Tandem Industry Academia -rahoitusta saa tällä hetkellä 22 hanketta. Yhteenlaskettu rahoitus on yli 4 miljoonaa euroa.  Ja uusi hakukierros on lähtenyt liikkeelle maaliskuun alussa.

Polar Electron  sykemittari

Yksi tukea saavista hankkeista on kempeleläisen sykemittausyritys Polar Electron ja Oulun yliopiston hanke, jossa selvitetään, miten älykello voisi mitata ihmisen hiestä erilaisia terveystietoja, kuten verensokeria.

’’Tässä rahoituksessa hyvää on se, että vaikka tutkimustulokset ovat avoimia kaikille, tutkimuskysymys on rakennettu meidän liiketoimintamme pohjalta. Siksi tulokset aidosti hyödyttävät meitä eivätkä jää liian yleiselle tasolle’’, kertoo Polarin tutkimusosaston johtaja Jyrki Schroderus.

Polarin Schroderus uskoo, että yhteistyö on helpompaa niille yrityksille, joilla on valmiiksi verkostoja akatemian puolella. Hänen mukaansa henkilökohtaiset kontaktit madaltavat kynnystä ottaa yhteyttä.

Lisätuki on tarpeen, sillä tehdyn selvityksen mukaan esimerkiksi vuonna 2019 markkinalähtöistä eli yritysten käynnistämää tutkimusyhteistyötä rahoitettiin Business Finlandin kautta noin 130 miljoonalla eurolla.

Sen sijaan muuta yliopistojen ja tutkimuslaitosten itsensä alulle panemaa tutkimuslähtöistä toimintaa rahoitettiin vuonna 2019 ulkopuolelta vain kahdella miljoonalla eurolla. Se  tuli Vaikuttavuussäätiön kautta.

Nykytyylisen Tandem Industry Academia -rahoituksen lisäksi Vaikuttavuussäätiö kehittää rinnalle myös uutta rahoitusmallia. Vuonna 2019 säätiö sai Valtioneuvostolta 60 miljoonan euron peruspääoman.

Lisää: Vaikuttavuussäätiö (LINKKI) ja säätiön 2021 tekemä selvitys tutkimusrahoituksesta (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Shutterstock