Apple liitti kaksi supersirua yhteen

Apple on julkistanut uusimman lippulaivan M1 Ultran tehokkaimmille Mac-pöytäkoneilleen. Uutuus rakentuu kahdesta yhteenliitetystä M1 Max -piirisirusta, jotka valmistetaan viiden nanometrin tuotantoprosessilla. Sirujätissä on 114 miljardia transistoritoimintoa.

Applen uusi M1 Ultra tulee käyttöön uudessa Mac Studio -pöytäkoneessa. Uutuus tarjoaa noin kaksi kertaa paremman suorituskyvyn, kuin viime vuoden lopulla julkaistu M1 Max, joita uudessa M1 Ultra-sirussa on kaksi yhteenliitettynä. Apple julkaisi M1 Max piirinsä lokakussa 2021.

Apple kutsuu uutta kahden piisirun rakennetta UltraFusion-arkkitehtuuriksi, jossa kahden piirin yli 10 000 signaalia ydistetään nopeasti toisiinsa. Uusi liitäntä tarjoaa piirien välille 2,5 teratavua sekunnissa kaistanleveyden ja matalan vasteajan. Liitäntä sirujen välillä on toteutettu ns. ”silicon interposer” -ratkaisulla.

Applen M1 Ultrassa on 20 suoritinydintä, joista 16 nopeampaa ja neljä sähköä säästävää laskentayksikköä sekä 64 grafiikan GPU-ydintä sekä 32-ytiminen tekoälyn Neural Engine- yksikköä. Piiri tukee jopa 128 gigatavua RAM-muistia jopa 800 Gt/s:n kaistaleveydellä. Piiri sisältää kaikkiaan114 miljardia transistoria.

M1 Ultra prosessorin keskusyksikkö voi kuluttaa täydellä tehollaan noin 60 wattia ja GPU-grafiikka suurimmillaan jopa 100 wattia.

Apple Studio hyödyntää ensimmäisenä tuplarakenteista M1 Ultra-piiriä. Tarjolla on myös vastaava M1 Max-versio.

Applen mukaan uusi M1 Ultra pystyy tarjoamaan jopa paremman suorituskyvyn kuin perinteinen 16-ytiminen PC-pöytäkoneen prosessori ja vähemmällä sähkönkulutuksella. Kaksoissirurakenteesta huolimatta M1 Ultraa varten ei tarvita uutta ohjelmistoa.  Siihen perustuvissa koneissa voidaan käyttää macOS Monterey-käyttöjärjestelmää.ja siinä voidaan ajaa M1-prosessoreille viritettyjä macOS-ohjelmia, iPad- ja iPhone-sovelluksia. mutta myös vanhempia Intel-arkkitehtuuria käyttäviä Mac-ohjelmia.

Uuden U1 Ultran ja Mac Studio-tietokoneen lisäksi yritys esitteli uusimman version perustason iPhone SE -puhelimesta, jossa on nyt tehokkaamman A15 Bionic-järjestelmäpiirin lisäksi tuki 5G-verkoille. Apple esitteli myös uusia iPad Air  .versioita M1-suorittimilla.

Lisää: Apple M1 Ultra (LINKKI), viime vuonna julkaistu M1 Max (LINKKI)  sekä Applen videoesittelyt 8.3.2022 (LINKKI, video), jossa Ultra M1 -esittely uuden iPhone SE:n ja iPad  jälkeen. Apple  Mac Studio -tietokone (LINKKI) sekä Uusiteknologian M1-piiriesittely (LINKKI) ja vertailu muihin ARM-pohjaisiin supersiruihin (LINKKI).

Päivittety