Apple toi uudet M1-prosessoriversiot

Apple esitteli eilen illalla uusien tuotteiden yhteydessä myös viimeisimmät prosessorimallinsa M1 Pro ja M1 MAX. Uutuudet ovat sirukooltaan 2-4-kertaa aiempaa M1:stä isompia. Pro-sirussa on 33,7 miljardia transistoritoimintoa ja Max-mallissa 57 miljardia transistoria. Piirit on valmistettu viiden nanometrin siruprosessilla.

Applen eilen julkistamissa uusissa MacBook Pro -malleissa on uusien M1-pro ja M1-max-suorittimien lisäksi Liquid Retina XDR ‑näyttö miniled-taustavalolla ja aiempaan nähden yrityksen ilmoituksen mukaan 13 kertaa nopeampi grafiikkaohjaus.  M1 Pro-piirissä on 8-10-suoritinyhdintä, näyttöohjaimessa 14-16 laskentaydintä ja 32 gigatavun yhtenäinen muistinosoitus.

Kuva: Applen uuden Pro-sarjan kannettavan siru M1 Pro sisältää suoritinosan lisäksi nopeat muistiväylät ja 32 gigatavun muistinosoituksen. Max-versiossa muistia voi olla käytössä jopa 64 gigatavua.

M1 Pron muistiväylän nopeus on 200 Gt/s. Grafiikkaa painottavassa M1 Max ‑sirussa on puolestaan 10-ytiminen prosessori ja 24-/32-ytiminen näytön­ohjain sekä 64 gigatavua yhteismuistimahdollisuus  ja 400 Gt/s muistiväylä. Pro-piirissä on 256-bitin ja Max-sirussa 512 bitin LP-DDR5-liitäntä.

Molemmissa siruissa on nyt aiempaa selvästi enemmän prosessoriytimiä, näytönohjain­ytimiä ja yhteismuistia kuin vuosi sitten julkistetussa ensimmäisessä M1:ssä. Myös uusien piirien neuraalilaskentaa nopeuttavat yksiköt tuovat lisää laskentakykyä esimerkiksi koneoppimiseen sovelluksissa. Piirit tukevat  myös H.264-, HEVC- ja ProRes-koodekkeja.

M1 Max piiriversion graafinen suorituskyky ja muistiväylän nopeus ovat Applen mukaan tuplasti suuremmat kuin M1 Pro-mallin. Lisäksi siinä on Media Engine dekoodaukselle ja kaksi koodaukselle, mikä merkitsee Applen mukaan kaksi kertaa nopeampaa videoiden koodausta, sekä kaksi ProRes-kiihdytintä entistä tehokkaampaan useamman videovirran käsittelyyn.

Lisää: Applen M1 Pro- ja M1 Max-suorittimet (LINKKI), video esittelytilaisuudesta 18.10.2021 (LINKKI) ja aiempaa M1-mallia käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

19.10.2021. Päivitetty uutisen muistirakennetta.