Lohkoketjutekniikalla digitaalista taidetta – jopa metaversiumissa

Uudenlainen LFT-lohkoketjutekniikka näyttää mullistavan digitaalisten taideteosten välittämisen. välityksessä digitaalinen teos voidaan myydä uudelle omistajalle omistusoikeuksineen verkon kautta. Nuorempi sukupolvi ainakin uskoo NFT-ilmiön kasvuun, kertoo Samsung kyselyssään. Tulevaisuudessa digitaalinen taide nivoutuu myös uuteen metauniversiumin tulemiseen.

NFT-ilmiössä (A non-fungible token) on kyse digitaalisesta sertifikaatista, jossa digitaalisten luomusten omistusoikeuksien ja kauppahistorian todistamisesta salattujen lohkoketjujen avulla. NFT-tekniikka on noussut maailmanlaajuiseksi puheenaiheeksi juuri välitettyjen taideteosten valtavien myyntihintojen ansiosta: tähän asti suurin NFT-teoksesta maksettu hinta huitelee lähes 100 miljoonassa dollarissa.

Samsungin OtherLands tapahtuman tunnus NFT-tunnus. Kuva: Samsung.

Tämän hetken suurin NFT-sektori on digitaalinen taide, joka käsittää muun muassa taideteosten, videoiden ja äänitiedostojen digitaalisen kaupanteon.

Digitaalinen NFT-teos voi olla myös mikä tahansa muukin digitaalinen esine, kuten kauppakortti tai pelin kaltaisessa digitaalisessa maailmassa sijaitseva maa-alue, talo tai vaate. Aivan kuten fyysisen alkuperäisteoksen hankkiessa, myös NFT-teokseen käsiksi pääsee ainoastaan sen ostaja.

Digitaalisen sisällön omistamisesta ja myymisestä helppoa tekevä NFT on Samsung Electronics Nordicin  Nordstatilla teettämän, yli tuhannen vastaajan kyselytutkimuksen mukaan toistaiseksi suhteellisen tuntematon kansan syvissä riveissä. Selvityksen mukaan NFT-kaupasta ovat kiinnostuneet eritoten nuoret aikuiset. Vastanneista 18–29-vuotiaista suomalaisvastaajista lähes yhtä moni (3 %) on viimeisen vuoden aikana investoinut NFT:hen kuin perinteiseen taiteeseen (4 %).

”Taiteen luomisen digitalisaatio on jo pitkällä, mutta tähän asti alkuperäistaiteen ostaminen, omistaminen ja kuluttaminen on ollut vahvasti ei-digitaalista. NFT on esimerkki tämän kehityksen edistymisestä, kun alkuperäistaidetta on mahdollista tuoda reaalimaailmaan digitaalisenakin”, sanoo Mika Engblom, Samsung Suomen mobiililiiketoiminnan johtaja.

Samsung on tutkinut NFT-kaupan trendiä innovoidakseen siitä uusia myytäviä tuotteita. Yritys on panostanut kännyköihin ja tabletteihin, joissa on mukana piirtokynä ja tarvittavat ohjelmistot. Lisäksi yhtiö järjesti viime torstaina  Glasshouse Helsingin galleriatilassa NFT-tapahtuman, jossa kokemuksiaan luovasta NFT.työskentelystä esitteli tapahtumassa muassa valokuvaaja Reka Nyari.

Hänen mukaansa ilmiö ei vielä ole lähtenyt täyteen lentoon Suomessa, mutta kauaa ei siihen mene, että suomalaistaiteilijat saavat nimeä tälläkin saralla.  Nyari uskoo, että ensimmäinen suomalainen NFT-miljoonanoteeraus nähdään 2–3 vuoden sisällä.

Tulevaisuudessa uusin kehityssuunta on Nyarin mukaansa maailmalla paljon uutisoitu metaversumin sekä virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden esilletulo. Niiden kautta hänen mukaansa uudenlaista digitaalista taidetta pääsisi kokemaan täysin uudella tavalla 3D-maailmojen sisällä.

Samsungin OtherLands tapahtuma avarsi keskustelua NFT:n tulevaisuudesta. Kokemuksiaan luovasta työskentelystä uudessa kryptoympäristössä jakoivat valokuvaaja Reka Nyarin lisäksi  audiovisuaalinen taitelija ja vaikuttaja Juuso Hämäläinen, digitaalinen taiteilija ja yrittäjä Antti Karppinen sekä  suomalaisesta museokentästä tunnettu Jan Förster sekä teknologiayrittäjä Antti Innanen.

Lisäys: Helsinkiläinen NFT Factory Oy on kehittänyt NFT-alustan joka tarjoaa digitaalisen ekosysteemin taiteilijoille. Uusi Super NFT Society on virtuaalinen markkinapaikka, jossa  hyödynnetään kansainvälisten välittäjien alustoja NFT:iden myyntiin. Ensimmäisenä projektina on Kauko Röyhkän NFT – LP levy, josta tullaan myymään 300 numeroitua NFT-kappaletta erikoisominaisuuksin.

Kuvituskuva  Shutterstock