ARMin kisaajalle päivitettyjä kehitystyökaluja

Mikroprosessorien kehitysjärjestelmien tekijät ovat entistä kiinnostuneempia tarjoamaan Armin lisäksi uutta RISC-V-arkkitehtuuria. Uusimpana saksalainen Segger ja ruotsalaistaustainen IAR ovat tuoneet tarjolle työkaluistaa päivitetyt versiot RISC-V-ratkaisujen kehittämiseen. Kaupallisten tuotteiden lisäksi tarjolla on tosin myös avoimen lähdekoodin RISC-V-kehitystyökaluja.

Saksalainen Segger on esitellyt uusimmat päivitykset RISC-V- työkaluihinsa ja kertonut yhteistyöstään HPMicro Semiconductorin (HPMicro) piirivalmistajan kanssa. Yrityksen Embedded Studio lupaa sisältää kaikki työkalut ja ominaisuudet sulautettuun C- ja C++ -kehitykseen.Mukana tulee nyt projektinhallina- ja rakennusjärjestelmä, lähdekoodieditori, kääntäjät ja pakettijärjestelmä levykuvien ja asennuspakettien luomiseen. Se sisältää myös optimoidut emRun-ajonaikaiset ja emFloat-liukulukukirjastot sekä yrityksen oman älykkään linkittäjän. Se on kehitetty alusta alkaen erityisesti resurssirajoitteisia sulautettuja järjestelmiä varten. Sisäänrakennettu debuggeri on täysin integroitu J-Linkin kanssa.

Segger on aloittanut yhteistyön myös yhdysvaltalaisen HPMicron kanssa, jonka avulla Embedded Studion RISC-V:n käyttö on yrityksen piiriasiakkaille maksutonta.HPMicronin RISC-V-mikro-ohjainsarja HPM6000 julkaistiin joulukuussa 2021. Se soveltuu esimerkiksi teollisuuden reunalaskentaan, IoT-ratkaisuihin ja kodinkoneisiin.

Lisää tietoa IAR:n 64 bitin RSIC-V-tuesta youtube-videolta (LINKKI).

Ruotsalainen IAR Systems on laajentanut myös tukeaan Embedded Workbench for RISC-V kehitysympäristössä 64-bittisille RISC-V-ytimille.  Se sisältää C/C++-kääntäjän ja virheenkorjaustyökalut.

Uusin Workbech versio 3.10 tukee RV64:n RISC-V -ytimiä, muun muassa Andesilta, Codasipilta, Microchipilta, Nucleilta ja SiFiveltä.

Uusin versio tukee myös symmetristä moniytimistä prosessointia (SMP), joka mahdollistaa esimerkiksi moniytimisen RISC-V-laitteiden virheenjäljityksen. IAR tarjoa tarjoaa RISC-V-kehitykseen myös tarvittavat rakennustyökalut.

Kaupallisten kehitystyökalujen lisäksi tarjolla on RISC-V:lle avoimen lähdekoodin kehitystyökaluja. Niitä ovat esimerkiksi Arduino IDE ja GCC. Niiden käyttö tosin vaati ehkä kaupallisiin versioihin nähden usein reilusti enemmän kokeilunhalua ja aikaa, mutta niihin kannattaa kuitenkin tutustua ennen lopullista valintaa.

Lisää: Segger Embedded Studio (LINKKI), HP Micro (LINKKI), IAR (LINKKI), Green Hills (LINKKI), Arduino RISC-V (LINKKI) ja GCC (LINKKI) ja GNU RISC-V (LINKKI) sekä Uusiteknologia.fi: n RISC-V-uutisia (LINKKI) ja  RISC-V-työkalu-uutinen (LINKKI).