Suomalaisnuorten piensatelliitit pian tuhannen metrin korkeuteen

Vaasassa järjestetään 3.-6. huhtikuuta nuorisolle suunnattu Euroopan avaruusjärjestön CanSat-satelliittin suunnittelukilpailu. Pienet tölkkisatelliitit on tarkoitus laukaista pienoisraketin kyydissä noin tuhannen metrin korkeuteen. Voittaja pääsee myös ESA:n loppukilpailuun kesäkuussa. Mukana on kuvia ja videoita aiemmista tölkkisatelliiteista.

Vaasan kilpailu on osa Euroopan satelliittijärjestön nuorisoa ja koululaisia aktivoivista toimista 19. eri ESA:n jäsenvaltiossa. Kilpailuun osallistuvat 14–19-vuotiaat nuoret 4–6 hengen joukkueina opettajiensa johdolla. CanSat on juomatölkkiin koottu täysin toimiva satelliitin pienoismalli, joka lähetetään yläilmoihin keräämään tutkimuksellista havaintotietoa.

Kilpailussa nuoret vastaavat itse kaikista kilpailuprojektin osista: tutkimustehtävän valitsemisesta, tölkkisatelliitin laskeutumisen kestävän ulkoasun suunnittelusta, satelliitin osien ja komponenttien asentamisesta tölkkiin, mittausten ohjelmoinnista ja datan keruusta ja  testaamisesta sekä laukaisuun valmistautumisesta ja laukaisun jälkeisestä tietojen analysoinnista.

Suomen kisassa on nuoria muun muassa Gymnasiet Lärkanista, Vasa övningsskola gymnasietista, Maijamäen koulusta Naantalista, Kokkolan suomalaisesta lukiosta sekä Tallinnan suomalaisesta koulusta. Lisäksi Suomen kansalliseen CanSat-kilpailuun osallistuu kaksi joukkuetta Ruotsista.

Vaasan ESERO Finland CanSat-kilpailu toteutetaan yhdessä Tiedekeskus Heurekan, Suomen Avaruustutkimusseuran, Åbo Akademi Skolresursin, Arctic Astronauticsin, Kvarken Space Centerin, Meteorian vierailukeskuksen, Vaasan Andromeda ry:n, LUMA Pohjanmaan, Vaasa Energy Academyn, Waasa Innovation Centerin, ESERO Swedenin ja Astronomisk Ungdomin kanssa.

Euroopan laajuinen CanSat-kilpailu on ESA:n projekti, joka kehittää nuorten eurooppalaisten STEM-taitoja projektipohjaisen oppimisen kautta. Kansallisista kilpailuista voittaneet pääsevät kesäkuun myös kesäkuun 20.-25. järjestettävään ESA:n kansainväliseen loppukilpailuun, jonka paikka luvataan kertoa huhtikuun aikana.

Lisää: CanSat 2022 -kilpailu (LINKKI), ESA:n CanSat-sivut (LINKKI) ja Esero Finland (LINKKI) sekä eri maiden CanSat-projektien laitekuvia (LINKKI) ja videoita (LINKKI) rakettikokeiluista.

Kuvituskuva: CanSat