Ekosuunnittelun uudet vaatimukset käyttöön – tiedot tuotepassiin

Energiaan liittyvistä tuotteista tunnetut ekosuunnittelusäädökset laajenevat elektroniikkaan, tekstiileihin, huonekaluihin ja lähes kaikkiin tuotteisiin.  Jatkossa tuotteiden on oltava energiatehokkaita, helposti korjattavia ja kierrätettäviä.

Euroopan komissio julkaisi eilen kestävien tuotteiden aloitteen. Samalla vanha ekosuunnitteludirektiivi korvataan uudella ekosuunnitteluasetuksella. Tuotteet on jatkossa suunniteltava niin, että ne kuluttavat mahdollisimman vähän energiaa ja luonnonvaroja, ovat mahdollisimman helposti korjattavia ja kierrätettäviä ja niiden käyttöikä on mahdollisimman pitkä.

Ekosuunnittelun soveltamisalaa laajennetaan energiaan liittyvien tuotteiden ulkopuolelle, jotta ekosuunnittelun käytäntöjä voidaan soveltaa mahdollisimman monenlaisiin tuotteisiin. Asetuksen keskeisiä uudistuksia ovat kiertotalousvaatimukset, tuotteille annettava digitaalinen tuotepassi sekä vaatimukset myymättömien tuotteiden hävitykselle.

Mukaan ekosuunnittelun sääntelyn piiriin ovat tulossa lähes kaikki tuotteet lukuun ottamatta ruokaa, rehua, lääkkeitä, kasveja ja eläimiä. Etusijalle asetetaan elektroniikka, ICT-laitteet, tekstiilit ja huonekalut sekä vaikutukseltaan merkittävät välituotteet kuten teräs, sementti ja kemikaalit. Tuotteella tarkoitetaan mitä tahansa fyysistä tavaraa, joka saatetaan markkinoille tai otetaan käyttöön, mukaan lukien komponentit ja välituotteet.

Tuotteiden ekosuunnittelu on aiemmin keskittynyt lähinnä energiatehokkuuteen, mutta viime vuosina ekosuunnittelun painopistettä on viety kohti kiertotaloutta, koska ilmastonmuutoksen hillinnän lisäksi myös luonnonvarojen riittävyyteen ja kestävään käyttöön on kiinnitettävä huomiota.

Uusi asetusehdotus nostaa kiertotalouden vahvasti energiatehokkuuden rinnalle. Ekosuunnitteluvaatimuksia voidaan jatkossa asettaa tuotteen elinkaareen kaikkiin vaiheisiin liittyen esimerkiksi kestävyyteen, korjattavuuteen, kierrätettävyyteen tai kierrätysmateriaalien käyttöön.

Tiedot digitaaliseen tuotepassiin – tuotteiden hävittäminen tarkkailuun

Uuteen digitaaliseen tuotepassiin voidaan koota kattavasti tietoa tuotteen ja sen raaka-aineiden ja komponenttien alkuperästä, haitallisten aineiden sisällöstä sekä tietoa ja ohjeistusta siitä, miten tuotteen voi korjata tai kierrättää. Sen avulla voidaan muun muassa parantaa tuotteiden jäljitettävyyttä ja helpottaa viranomaisten tarkastuksia.

Tuotepassiin tulevat tietovaatimukset määritetään tapauskohtaisesti tuoteryhmän asetuksen valmistelun yhteydessä. Tuotepassi on joko tuote-, erä- tai mallikohtainen riippuen tuoteryhmästä. Tuotepassia koskevat vaatimukset laaditaan niin, että kaikki arvoketjun toimijat pääsevät käsiksi heitä koskeviin tuotetietoihin.

Toimijoiden, jotka hävittävät myymättömiä tuotteita, pitää ilmoittaa julkisesti tiedot hävitetyistä tuotteista, hävittämisen syistä sekä tavasta, jolla hävittäminen tehtiin. Vaatimus ei lähtökohtaisesti koske PK-yrityksiähallinnollisen taakan vuoksi, mutta tietyissä tuoteryhmissä tähän voidaan tehdä poikkeuksia. Komissio voi antaa tarkempia vaatimuksia tuotteiden hävittämisestä tietyissä tuoteryhmissä.

Lisää: Euroopan komission tiedote (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock