Uusikaupunki tekemään aurinkokennoautoja

Valmet Automotive on sopinut uudenlaisten sähköautojen valmistuksesta saksalaisen Sono Motors -yhtiön kanssa Uudenkaupungin autotehtaalla. Sopimus kattaa saksalaisyhtiön Sion-sähköautoon, jonka erikoisuus on auton koriin integroidut aurinkokennot.

Uuden sopimuksen perusteella Valmet Automotive valmistaa Uudenkaupungin tehtaallaan Sono Motorsille vuodesta 2023 alkaen kaikkiaan 257 000 ajoneuvoa seitsemän vuoden aikana. Tuotantomäärää on tarkoitus nostaa vaiheittain Uudenkaupungin autotehtaalla aina 43 000 auton vuosituotantotasolle asti.

Saksalaisyhtiön Sion on aurinkoenergiaa hyödyntävä täyssähköauto (Solar Electric Vehicle, SEV), jonka koripintoihin on integroitu saumattomasti 456 akkua lataavaa halfcell-aurinkopaneelia.

Täyteen ladatulla 54 kWh:n LFP-akulla ajomatka on noin 305 kilometriä. Akun voi ladata verkkovirralla, aurinkopaneelit tuottavat noin 112 kilometrin matkaa vastaavan määrän virtaa viikossa.

Sion-mallissa käytetään kaksisuuntaista latausteknologiaa, joka tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää akkuun varastoitua energiaa maksimaalisesti. Teknologian avulla Sionia voi käyttää erilaisten sähkölaitteiden, kodin tai muiden sähköautojen liikkuvana virtalähteenä. Autosta on saatavilla tehoa aina 11 kW asti.

Sono Motorsin patentoima aurinkoenergiateknologia voidaan integroida ja lisensoida useisiin erilaisiin ajoneuvoratkaisuihin, kuten linja-autoihin, rekkoihin, matkailuautoihin, juniin ja veneisiin. Sono Motors on perustettu vuonna 2016 ja listattu amerikkalaisessa teknologiayrityksiin keskittyvässä NASDAQ-pörssissä.

Lisää: Sono Motors (LINKKI) ja Sion (LINKKI) sekä aiemmat Valmet Automotive käsittelevät uutisjutut (LINKKI) sekä uutinen ”Suomalaismoduuli uuteen aurinkokennoautoon”,  30.11.2021 (LINKKI).