Otaniemen teekkarit testaamaan ensimmäistä ruokarobottia

Otaniemen Alepa otti tänään ensimmäinenä kauppaketjun Espoon kuudesta myymälästä käyttöön ruoan kuljetusrobotin.  Eri myymälöiden yhteyteen tulee kaikkiaan 60 virolaistaustaisen Starship Technologiesin ruokarobottia.

Starshipin kehittämät kuljetusrobotit toimittavat ostokset Alepa-myymälöistä asiakkaan määrittelemään toimitusosoitteeseen. Toimitukset käynnistyvät tänään Otaniemessä ja jo heti seuraavalla viikolla kuljetusrobottien toimituspiiri laajenee kattamaan viiden muun Espoossa sijaitsevan Mankkaalle, Jousenpuistoon, Laajalahteen, Leppävaaraan ja Matinkylään.

’’Maailmalla nämä robotit ovat toimittaneet jo miljoonia tilauksia ja uskon niiden saavan suosiota myös Suomessa. Odotamme mielenkiinnolla, millaista palautetta robotit saavat asiakkailtamme’’, kertooHOK-Elannon verkkokaupan kehitysjohtaja Jukka Ranua sanoo.

Käytännössä robottitoimitus tilataan Starshipin mobiilisovelluksen kautta. Alepan henkilökunta pakkaa tilatut ostokset ja lastaa ne robotin kyytiin. Kuljetuslaatikkoon mahtuu kerralla jopa kolme ostoskassia. Sen jälkeen robotti suunnittelee tekoälyn avulla itselleen sopivimman reitin toimitusosoitteeseen ja lähtee matkaan.

Reitti kulkee jalankulkijoille tarkoitettuja väyliä pitkin ja robotti tunnistaa mahdolliset esteet sekä ihmiset ja ajoneuvot ja osaa toimia liikenteessä. Iltahämärä ei vaikuta toimitusten nopeuteen, sillä robotit osaavat navigoida vaikka säkkipimeässä.

Kuljetusrobotit voivat ylittää katuja ja reunakivetyksiä ja kulkea esimerkiksi sateella tai lumessa. Robotit ajavat 99 prosenttia ajasta itsenäisesti, mutta ihmiset tarkkailevat niiden toimintaa ja voivat ottaa hallinnan itselleen koska tahansa.

Ennen toiminnan aloittamista uudessa paikassa Starship skannaa robottien toimintaympäristön ja muodostaa siitä virtuaalisen 3D-kartan.

Robottivaunussa on 12 kameraa, antureita ja tutkamoduuleja, jotka hyödyntävät tietokonenäköä ja GPS-paikannusta sekä teknologiaa, joka tunnistaa eri esteet, olipa kyseessä jalankulkija, pyöräilijä tai koira.

Robotissa on myös ääniominaisuus, jonka avulla voi kommunikoida sen läheisyydessä oleville. Robotit kulkevat jalankulkuun tarkoitetuilla kulkuväylillä ja ne tekevät yli 140 000 tienylitystä joka päivä eri puolilla maailmaa.

Robotin kulkunopeus on noin 6 kilometriä tunnissa ja se pysähtyy nopeasti esteen havaittuaan. Robotin saavuttua määränpäähän asiakas saa puhelimeensa ilmoituksen, joka kerrotaan tilauksen saapumisesta. Sovelluksen avulla voi myös seurata lähetyksen matkaa reaaliaikaisesti. Robotin päällä oleva kansi aukeaa vain robotin oman tilaussovelluksen avulla.  Starship Food Delivery -sovellus on ladattavissa iOS- ja Android-puhelimiin. .

Robottikuljetukset ovat  Alepa-kauppaketjun uusin keino toimittaa ruokaa asiakkaille on jatkumoa muille tavoille, joita kauppaketju  on kokeillut ja testannut. Muita ovat esimerkiksi noutolokerot, fillarilähetin, Alepa Klubi ja korttelitoiveet sekä drone-lennokkikokeilut.

Maailmalla virolaislähtöisen, vuonna 2014 perustetun Starship Technologiesin kehittämät itsenäiset kuljetusrobotit ovat toimittaneet yrityksen mukaan jo yli kolme miljoonaa ruoka- ja pakettitilausta muun muassa Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Tanskassa, Saksassa ja Virossa.

Yhtiö kehittää  robottiensa toimintaa myös Suomessa, joka on yhtiön mukaan tärkeä tuotekehityslokaatio juuri vahvan autonomisten ajoneuvojen osaamistaidon ja liikkumisen teknologiatuntemuksen takia. Starshipin suunnitelmissa on lisäksi kaksinkertaistaa Suomen kehitysyksikön koko vielä kuluvan vuoden aikana.

Starhip Technologiesin perustajia ovat Ahti Heinla ja Janus Friis, jotka olivat mukana aloittamassa myös videopuhelinohjelmistoa kehittänyttä Skypeä. Starship toimii nykyisin Viron ja Suomen lisäksi USA:ssa, Iso-Britanniassa, Saksassa ja Tanskassa. Yhtiöllä on käytössään lähes 2000 robotin laivue, joka kasvaa nopeassa tahdissa.

Lisää: Aiemmat Starhip Technologiesin kuljetusrobotteja käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Alepan Starhip-robottilaivueen tiedot

  • Ensivaiheessa Espoossa tulee käyttöön yhteensä 60 kuljetusrobottia.
  • Kuljetusrobotti painaa noin 35 kiloa ja voi kuljettaa kerralla 2–3 ruokakassillista.
  • Sähköllä toimiva robotti tarkkailee ympäristöään 12 kameran avulla ja se kulkee noin 6 kilometrin tuntivauhtia.
  • Tekoälyn avulla se oppii  lisää ympäristöstään. Lisäksi robotissa on ääniominaisuus, jonka avulla voi myös kommunikoida.