Kvanttiprosessorin valmistamiseen 35 miljoonaa euroa

Uudenlainen kvanttilaskenta on Euroopan unionille strategisesti tärkeä toimiala, josta odotetaan tulevaisuudessa huimia vaikutuksia eri sektoreille. Sitä varten suomalainen  IQM on saanut Euroopan investointipankilta uuden 35 miljoonan lainarahoituksen kvanttiprosessorien kaupallistamiseen ja valmistukseen yrityksen Espoon tuotantolaitoksella.

IQM:n kehitteillä olevat kvanttiprosessorit valmistetaan yrityksen Espoon toimipisteessä, joka on Euroopan ensimmäinen kvanttiteknologiaan erikoistunut tuotantolaitos.  Yritys kertoi Espoon tuotantolaitoksensa avaamisesta marraskuussa.

Euroopan investointipankki EIP:n lainan ensimmäinen erä käytetäänkin juuri uuden laitoksen laajentamiseen, materiaalitutkimuksen vauhdittamiseen sekä kvanttiprosessorien kehittämiseen. 560 neliön tuontantotiloihin investoidaan 20 miljoonaa euroa.

IQM:n Espoon tuotantotilat.

Oma tuotanto on entistä tärkeämpää eurooppalaisille yrityksille viime aikojen logistiikka- ja sirujen saatavuusongelmien takia. Siksi panostukset uuteen kvanttiosaamiseen palvelevat myös Euroopan omavaraisuutta siruosaamisessa.

’’Vallitseva sirupula on tuonut esiin maailman riippuvuuden Aasian puolijohdevalmistajista. Kvanttiprosessorien avulla voimme ottaa tästä oppia kehittyäksemme ensin omavaraisiksi ja sitten globaaleiksi kvanttisirujen toimittajiksi’’, lupaa IQM:n toimitusjohtaja Jan Goetz.

Investointipankki EIP:n pääjohtaja Werner Hoyerin mukaan kvanttilaskenta on vielä alkuasteella, mutta jatkossa se voi kuitenkin mullistaa monia aloja aina lääke- ja rokotekehityksestä kyberturvallisuuteen.

Hoyerin mukaan IQM:n kaltaisten yritysten riittävän rahoituksen takaaminen on avainasemassa, kun haluamme kehittää Euroopasta maailmanlaajuisen teknologiajohtajan. IQM:llä on yli 160 työntekijää ja toimipisteet Pariisissa, Bilbaossa, Münchenissä ja Espoossa,

Rahoitusuutisten lisäksi IQM on ollut julkisuudessa kvanttiprosessorien suunnitteluun tarkoitetun, avoimen lähdekoodin KQCircuits-ohjelmistotyökalun kehittäjänä, supertehokkaiden tietojenkäsittelykeskusten (HPC) kvanttilaskentaa nopeuttavan Q-Exa-hankkeen toteuttajana sekä kvanttituotantolaitoksen perustajana.

IQM toimittaa kvanttitietokoneita supertietokonekeskuksiin ja tutkimuslaboratorioihin sekä tarjoaa täyden pääsyn laitteiston eri tasoille. Teollisuusasiakkaille IQM tarjoaa kvanttihyötyä räätälöimällä prosessoreja yksilöllisesti tiettyjä sovelluksia varten yhdessä asiakkaan kanssa.

IQM valmistaa myös Suomen ensimmäistä kaupallista 54-kubittista kvanttitietokonetta yhdessä VTT:n kanssa. Lisäksi IQM:n johtama konsortio Q-Exa on rakentamassa kvanttitietokonetta Saksaan.

Lisää: IQM (LINKKI), youtube-video Espoon tuotantolaitoksen julkistuksesta 11.11.2021 (LINKKI) sekä aiemmat kvanttitietotekniikkaa (LINKKI) ja IQM-yritystä (LINKKI) käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä.

Kuva: IQM:n esittelyvideolta (LINKKI).