Erkkojen säätiö tukee koneoppimista ja kuvantamista

Jane ja Aatos Erkon säätiö jakaa uusimmassa paketissaan yli yhdeksän miljoonaa euroa pääosin tekniikan aloille Tampereen ja Oulun yliopistoihin koneoppimisesta tekoälyyn ja erikoisteräksestä lääketieteellisiin teknologiakohteisiin.

Jane ja Aatos Erkon säätiön toukokuun jakopäätöksissä suurin avustus, 3 000 000 euroa kuudelle vuodelle, myönnettiin Tampereen yliopistolle uuden Conbergemce-tohtoriohjelman perustamiseen.  Siinä ihmisen ja koneen yhteispeli tuo mukanaan mahdollisuuksia, mutta myös ongelmia. Ohjelmassa mukana ovat pelillistäminen, kybertekniikka, tekoäly ja koneoppiminen sekä robotiikka ja konehavainnointi.

”Vahvan lääketieteen tutkimuksen rinnalla säätiön tavoitteena on nostaa tekniikan alan myöntöprofiilia”, sanoo Erkkojen säätiön hallituksen puheenjohtaja Nils Ittonen.

Säätiö myönsi myös suomalaiselle Tiedeakatemialle myönnettiin miljoonan euron avustus tutkitun tiedon vaikuttavuutta ja hyödyntämistä edistävän toimintamallin kehittämiseen eri tiedeakatemioiden, tutkijoiden, päättäjien ja muiden sidosryhmien välille sekä Tiedeakatemian puolueettoman tiedonvälittäjän roolin vahvistamiseen. Yleistieteellisenä toimijana akatemia toimii korkeatasoista tiedettä edustavien tutkijoiden verkostona.

Oulun yliopiston Centre for Advanced Steels Research (CASR) -tutkimusyksikölle myönnettiin kahden miljoonan euron viisivuotinen avustus.  Niin ikään Oulun yliopiston tutkija FT Mikko Finnilän tutkimukseen uusien kuvantamismenetelmien kehittämiseen luu- ja rustokudosten vaurionkorjauksen selvittämiseksi myönnettiin 600 000 euron avustus neljälle vuodelle.

Muihin tieteisiin myönnettiin yhdelle hankkeelle 1 000 000 euroa sekä kulttuurille ja muille aloille 172 300 euroa kolmelle kohteelle.

Lisää: Lista kaikista toukokuussa myönnetyistä avustuksista löytyy säätiön sivulta (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock