Suomalais-japanilainen robottibussi saa jatkoa

Suomalainen Sensible 4 laajentaa toimintaansa  Japanin markkinoille avaamalla toimiston Tokioon. Yritys aloittaa lisäksi robottibussin  pilotoinnin Japanin Chibassa ja loppuvuodesta luvataan lisää tietoa yhteistyöhankkeesta ensimmäisen japanilaisen autonvalmistajan kanssa.

Espoolaisella Sensible 4:llä on ollut edustus jo aikaisemmin Tokiossa, joten toimiston avaaminen luonnollinen jatkumo. Varsinkin kun suomalaisyrityksen saamista sijoituksista valtaosa on tullut japanilaisilta sijoittajilta. Lisäksi Japani on yksi ensimmäisistä maista maailmasta, jossa on jo valmiirt säädökset itseajaville kulkuneuvoille.

Sensible4:n toimitusjohtaja Harri Santamala (oikealla) esittelemässä viime vuoden Slushissa robottiautojen tekniikkaa saksalaisen Mooven Rafael Cyschonille.

“Japani on meille strateginen markkina, jossa robottiauto-ohjelmistostamme on hyötyä julkiselle liikenteelle, mutta se sopii myös logistiikka- sekä teollisuusalueille”, kertoo Sensible 4:n toimitusjohtaja Harri Santamala.

Ja uutta on tulossa kertoo Santamala vaikka ei voi vielä paljastaa enempää. Tulossa on kuitenkin ensimmäinen hanke japanilaisen ajoneuvovalmistajan kanssa. Asia julkistetaan myöhemmin tänä vuonna.

Gacha-robottibussi on suomalais-japanilaista yhteistyötä. Sen luvataan sopivan kaikenlaisiin sääolosuhteisiin.

Tärkeää yritykselle on myös Gacha-robottibussin pilotti, jossa vähittäiskauppaketju MUJI:n suunnittelema ja Sensible 4:n automatisoima robottibussi on ensi kertaa testeissä Japanissa. Suomessa minibussia on tetattu jo Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa.

Japanin pilotti on tärkeä myös siksi, että Japanissa haasteita normaalille liikenteelle tuottaa pula ammattikuskeista sekä ikääntyvä väestö, joka tarvitsee enemmän paikallisia liikkumismahdollisuuksia.  Pilotti on osa paikallista kaupunkikehityshanketta ja sopii esimerkiksi viimeisen kilometrin joukkoliikenteeseen.

Espoolainen Sensible 4 on tunnettu erityisesti siitä, että sen ratkaisu pystyy operoimaan erittäin haastavissakin sääolosuhteissa. Uusimpana yritys kehittää SAE Level 4 -tason -ohjelmistoratkaisua, jonka avulla mikä tahansa ajoneuvo voidaan muutta itseajavaksi.

Lisää: Aiemmat Gachaan ja Sensible 4:een liittyviä uutisia Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuvat: Sensible 4