Uusi virtuaalitekniikan studio Tampereelle – 32 kameraa

Tampereen yliopistoon toteutettu Suomen ensimmäinen volumetrinen kaappausstudio tekee virtuaalitodellisuudesta entistä aidompaa.  Uusi studio on pystytetty yliopiston CIVIT (Centre for Immersive Visual Technologies) -tutkimuskeskukseen. Uusiin tiloihin pääsee tutustumaan tulevana keskiviikkona 8.6.2022 Imaging Days -tapahtuman yhteydessä.

Tampereen yliopiston volumetrinen kaappausstudio (volumetric capture, VoCap) on paitsi ensimmäinen Suomessa myös maailman mittakaavassa harvinainen. Uudessa CIVITin volumetrisessä studiossa kohdetta kuvataan samanaikaisesti kymmenillä kameraryhmillä eri kulmista.

Studion 32 kamerayksiköstä kussakin on kolme erillistä kameraa. Uudessa studiossa volumetrinen kaappaustekniikka kuvaa kohteesta, kuten esineestä tai jopa liikkuvasta ihmisestä, reaaliaikaisen 3D-mallin, jota voi tarkastella mistä suunnasta tahansa.

VoCAP-studion Staff Scientist Jussi Rantala ja CIVIT-keskuksen johtaja, professori Atanas Gotchev. Kuva: Jonne Renvall/TY.

VoCap-studiossa tuotetaan kolmiulotteista sisältöä näköaistille. Ytimessä on visuaalisen kokemuksen elämyksellisyys, immersiivisyys. 3D-kuvan voi sijoittaa virtuaaliseen ympäristöön ja liikuttaa sitä siellä aidon oloisesti.

’’Yksi selkeimmistä hyödyistä on se, että volumetristä kaappaustekniikkaa voidaan käyttää realistisen ja luonnollisen sisällön tuottamiseen ja sisällyttämiseen virtuaalimaailmoihin’’, kertoo studion käytännön järjestelyistä vastaava Staff Scientist Jussi Rantala.

Studio on tarkoitettu esimerkiksi tutkimuksen, media-alan, esittävän taiteen ja kuntoutuksen käyttöön. Uuden VoCap-studion käyttö on maksutonta Tampereen korkeakouluyhteisön tutkijoille, opettajille ja opiskelijoille. Sitä voivat vuokrata käyttöönsä myös yritykset ja yhteisöt.

CIVITin johtaja, professori Atanas Gotchev näkee, että korkeakouluyhteisössä monet tutkimusalueet voivat saada lisäarvoa uudesta tekniikasta. Siitä on luontevasti hyötyä esimerkiksi kuvien, konenäön ja kuvantamisen tutkimuksissa. Käyttökohteita löytyy myös luovilta aloilta, taiteesta ja mediasta.

Studio on saanut Suomen Akatemian rahoitusta osana MAGICS-hanketta, joka muodostaa infrastruktuuriverkoston yhdessä Aalto-yliopiston ja Taideyliopiston kanssa. Sen toimintaan pääsee tutustumaan keskiviikkona 8.6.2022 järjestettävän Imaging Days -tapahtuman yhteydessä.

Lisää: Imaging Day 8.6.2022 (LINKKI) ja video volymetrinen kaappaustekniikka TED-seminaariesityksenä (LINKKIm youtube-video).

Taustaa: CIVIT (Centre for Immersive Visual Technologies) on immersiivisten visuaalisten teknologioiden tutkimusinfrastruktuuri Tampereen yliopistossa. Tutkimuskeskus keskittyy 3D-sisällön edistyneeseen visualisointiin, 3D-videon ja -äänen kaappaukseen, immersiivisiin näyttöihin sekä immersiiviseen käyttäjäkokemukseen. CIVIT tarjoaa tiloja, laitteita ja tutkimusosaamista alan ammattilaisille ja opiskelijoille. Lisää (LINKKI)

Kuvat:  Tampereen yliopisto ja CIVIT-nettisivut