Uusinta 5G- ja tekoälytekniikkaa teollisuusautomaatioon

Teollisuuden kilpailukykyä kasvatetaan tekoälyn ja huippunopeiden langattomien tietoliikenneyhteyksien avulla. Kehitystyötä tehdään parhaillaan Nokian vetämään Veturi-hankkeeseen kuuluvassa AISA-projektissa (AI based Situational Awareness), jonka tuloksena Valmetin kenttälaitteiden paikantaminen ja valvonta helpottuu.

Tekoäly ja 5G-teknologia aukaisevat merkittäviä uusia mahdollisuuksia Valmetin automaatioliiketoiminnan päätoimialoilla. Uudet tuoteominaisuudet ovat elintärkeitä kasvusta ja markkinaosuuksista kilpailtaessa.

Valmetin koelaitoksella testataan jo tekoälyä hyödyntävää sovellusta, joka määrittää laitteen huoltotarpeen. Kuva: Mika Karaila/Valmet

”Konenäköjärjestelmiä on käytetty teollisuudessa kymmeniä vuosia. Tekoälyteknologiat ja nopea langaton tiedonsiirto avaavat kuitenkin huimia uusia mahdollisuuksia video- ja kuvadatan hyödyntämiseen. Niiden avulla saadaan vähennettyä esimerkiksi sellu- ja paperitehtaiden käyttökatkoja’’, sanoo kehityspäällikkö Mika Karaila Valmetilta.

Hänen mukaansa erityisesti kenttälaitteiden paikantaminen ja niiden valvonta tulee helpottumaan, ja käyttäjät saavat tietoa laitteen kunnosta helposti vaikka puhelimeen. Yhteistyö Nokian kanssa helpottaa hänen mukaansa myös laitteiden ja prosessien etätukea.

Tekoälyä ja huippunopeita langattomia tietoliikenneyhteyksiä käyttäviä teollisuuden automaatiosovelluksia on kehitetty kolmivuotisessa AISA-yritysryhmäprojektissa kesäkuusta 2021 alkaen. Ensimmäisen vuoden tuloksia esiteltiin Tampereen yliopistolla järjestetyssä seminaarissa. Tulosdemonstraatioissa korostuivat erityisesti video- ja kuvavirtojen jalostaminen moderneilla koneoppimisen menetelmillä.

AISA-projekti kuuluu Nokian vetämään Veturi-hankkeeseen, jonka partnereita ovat Nokia Technologies, Valmet Automation, Mirka, Insta Advance, Ficolo, Top Data Science ja Tampereen yliopisto. Hankkeen fasilitaattori on Dimecc ja kokonaisbudjetti 12 miljoonaa euroa, jonka rahoittavat Business Finland ja osallistujayritykset.

Kuvituskuva: Valmet