Eurooppa luopuu 3G-kännykkäverkoista – lomailijoille ongelmia

3G-verkkoja suljetaan maailmalla kiihtyvään tahtiin. Vanhalla puhelimella reissuun lähtevä matkailija voi törmätä ongelmiin, kun vanha puhelin lomailijan verkosta. Suomessa esimerkiksi Telia sulkee 3G-verkon vasta ensi vuoden loppuun mennessä joten siirtymäaikaa uudempiin verkkoihin on edelleen.

”3G-puhelimet siis toimivat Suomessa vielä lähes pari vuotta, mutta jo nyt matkailija voi törmätä ulkomailla yllättävään tilanteeseen: vanha 3G-puhelin ei enää toimikaan niin kuin ennen, koska 3G-verkkoa ei enää ole”, muistuttaa kuluttajien mobiililiiketoiminnasta Telialla vastaava Petri Lindqvist.

Euroopassa yli 20 eurooppalaista operaattoria on sulkenut tai sulkee 3G-verkon vielä tänä vuonna. Joukossa ovat lähinaapureistamme Norja, Tanska ja Liettua sekä suositut Iso-Britannia, Saksa, Hollanti, Italia, Portugali, Kroatia ja Kreikka.

Eikä sulkemistahti ole yhtään rauhallisempi Euroopan ulkopuolellakaan. Yhdysvaltain lisäksi 3G:stä luovutaan Kanadassa ja Meksikossa. Lisäksi monin paikoin ollaan luopumassa myös GSM:stä, tosin usein jompikumpi perustekniikka jää vielä muutamaksi vuodeksi käyttöön.

3G on ollut käytössä gsm:n rinnalla toisena perusverkkona mobiilipuheen vuoksi. Myös perinteinen mobiilipuhe jää vähitellen historiaan, kun nettipuhelut eli 4G-puhe, teknisesti lyhennettynä VoLTE, korvaa mobiilipuheen.

Kuva: Telia

Perinteinen 2G- ja 3G-mobiilipuhe vastaa edelleen suurinta osaa puheminuuteista, mutta 4G-puhe ohitti jo 3G-verkon puheminuutit Telian verkossa viime vuonna. Uusi puhetekniikka tarjoaa käyttäjälle paremman äänenlaadun, ja puhelut myös yhdistyvät nopeammin.

3G on 20 vuotta sitten käyttöön otettua tekniikkaa ja esimerkiksi mobiilinetin käyttö on jo siirtynyt 4G-puhelimiin ja modeemeihin, ja kovaa kyytiä laajenevasta 5G:stä tulee seuraava datan käyttäjien superverkko.

Vanhentuneen puhelimen lisäksi myös vanhan tyyppinen liittymä voi estää pääsyn roaming-kumppanin 4G-verkkoon ulkomailla. Näissä tapauksissa puheluiden soittaminen on mahdollista vain, jos liittymässä on Telia 4G -puhe -palvelu (VoLTE) ja käytössä on VoLTE-roamingia tukeva laite.

Kesän reissuja suunnitellessa onkin hyvä varmistaa, että yhteydet toimivat myös ulkomailla. Telia 4G-puhe on palvelu, joka ohjaa puhelut ja tekstiviestit 4G-verkkoon. Ja lisäksi useimmat uudet puhelimet ovat jo 5G-tyyppisiä. Tosin 5G-liittymä pitää hankkia erikseen.