Verkon äly ja reunalaskenta tuovat uusia uhkia

Uudet älykkäät toiminnat ja reunalaskentaratkaisut tuovat tietoverkkojen toimintaan omat haasteensa, arvioidaan alan yleiseurooppalaisessa tutkimushankkeessa, joka jatkuu vuoteen 2024. Hankkeessa kehitetään tietoturvaongelmiin uusia tekoäly- ja automaattiratkaisuja.

Tietoverkkojen rooli yhteiskunnan kriittisten toimintojen turvaamisessa kasvaa. Samalla tietoverkkoihin ja myös viranomaisverkkoihin kohdistuu uusia uhkia. Niitä selvittää uusi eurooppalainen AI-NET-ANTILLAS-hanke.

Esimerkiksi uudet 5G-ja 6G-teknologiat laajentavat verkkojen toiminnallisuutta. Automaatio lisääntyy, ja palvelut siirtyvät pilveen ja verkon reunoille.

Uudet tekoälyyn perustuvat palvelut aiheuttavat tietoverkkoihin uudenlaisia heikkouksia. Toisaalta parempaa tietoturvaa kehitetään uusimman tekoälyn ja koneoppimisen avulla. Hankkeessa tutkitaankin tekoälyn, koneoppimisen ja tietoverkkojen leikkauspistettä.

Uusia teknologioita hyödynnetään tietoverkkojen optimointiin ja turvaamiseen, ja niiden sovelluskohteina ovat muun muassa kriittisissä sovelluksissa käytetyt IoT-laitteet ja viranomaisviestintä. Myös reunalaskennan tietoturva on VTT:n erikoistutkija Jani Suomalaisen mukaan tärkeää.

Tekoälyn kohdalla kyse on muun muassa algoritmien soveltamisesta tietoturvaan ja niiden turvallisuuden ja luotettavuuden varmentamisesta. Kyberturvan kannalta kehitys kohdistuu myös luotettaviin alustaturvallisuusratkaisuihin ja laitteistoihin.

Tietoverkkojen osalta selvitetään puolestaan verkon mukauttamista ja ohjaamista esimerkiksi koneoppimisen tai tietoturvahavaintojen avulla.

AI-NET-ANTILLAS on Celtic-Next-yhteistyöhanke, jossa on mukana kumppaneita Suomesta, Ranskasta ja Saksasta. VTT:n koordinoimaan Suomen konsortioon kuuluvat Airbus, Centria, Eficode, Goodmill Systems, Huld, Insta DefSec, iProtoXi, WithSecure ja Xiphera. Suomessa projektia rahoittaa Business Finland. Hanke päättyy vuonna 2024.

Kuvituskuva: Shutterstock