Eurooppaan uusi elektroniikan valmistusjätti

Suomalaisen Ahströmin omistama elektroniikan sopimusvalmistaja Enics ja tanskalainen GPV yhdistyvät uudeksi konserniksi. Tuloksena syntyy suuri globaali elektroniikan sopimusvalmistaja, jolla on toimintaa Euroopan lisäksi Aasiassa. Yrityskaupan arvo on yli 500 miljoonaa euroa.

Kööpenhaminan pörssiin listattu elektroniikan sopimusvalmistaja GPV:n omistava Schouw & Co hankkii 80 prosenttia uudesta yhdistyneestä toiminnasta ja Enicsin suomalaistaustainen Ahlstrom  Capital B.V. (Ahlström Capitalin täysin omistama tytäryhtiö) saa 20 prosenttia uudesta kokonaisuudesta. Ahlström Capital saa yrityskaupalla lisäksi käteisenä noin 60  miljoonaa euroa.

Enicsin Lohjan tehdas 2020.

Uudella yhdistyneellä sopimusvalmistajalla on yli 7 500 työntekijää ja lähes miljardin euron liikevaihto. Tehtaita uusi kokonaisuus saa Enicsiltä seitsemän ja GPV:llä 12. Niistä Enicsin tehtaat sijaitsevat Suomessa Lohjalla (Oulussa lisäksi suunnitteluyksikkö) sekä Ruotsissa, Virossa, Slovakiassa, Kiinassa ja Malesiassa. GPV:n tehtaat ovat Tanskassa, Sveitsissä, Saksassa, Itävallassa, Slovakiassa, Meksikossa, Sri Lankalla ja Thaimaassa.

Sveitsissä noteerattu Enics on keskittynyt elektroniikan valmistukseen optimoidulla tuotannon toimintamallilla sekä kehittyneellä testausjärjestelmäliiketoiminnalla. GPV taas on elektroniikan lisäksi erikoistunut tuotesovellusten suunnitteluun, mekaniikkatuotantoon ja kaapelisarjojen kokoonpanoon. GPV on menestynyt erityisen hyvin box-build mekatroniikkatuotteissaan.

”Tässä yhdistyy kaksi yhtä vahvaa ja erittäin osaavaa yritystä. Yhdistymisen myötä otamme jälleen yhden merkittävän askeleen kasvumatkallamme”, sanoo tanskalaistaustaisen GPV:n toimitusjohtaja Bo Lybæk. Uuden yhtiön toiminnan suunnittelu tapahtuu hänen johdollaan. Kaupan lopullinen toteutuminen edellyttää vielä normaalien hyväksyntöjen lisäksi myös kilpailuviranomaisten hyväksynnät.

Lisää: Ahlström Capitalin tiedote (LINKKI, pdf), Enics (LINKKI) ja GPV (LINKKI)

Kuvituskuva: Enics, Lohja