Hyperspektrikamera ESA-luotaimeen

Suomalainen VTT:n kehittämä hyperspektrikamera selvittää aurinkokunnan syntyä eurooppalaisen ESA:n Comet Interceptor -luotaimessa. Vuonna 2029 avaruuteen lähetettävän mittauslaitteen kehitystyötä ovat tukeneet Business Finlandin lisäksi ESA ja UK Space Agency.

Uudenlaisen mittausluotaimen avulla pyritään ESA:n mukaan saamaan tietoa sekä komeetoista että aurinkokuntamme synnystä ja kehityksestä. Sitä varten VTT ja Helsingin yliopisto ovat kehittäneet yhdessä Oxfordin yliopiston kanssa mittauslaitetta Modular InfraRed Molecules and Ices Sensor (MIRMIS), joka sisältää VTT:n uusinta hyperspektrikamerateknologiaa.

Kuva: ESA

”VTT:n hyperspektrikamerateknologia osana MIRMIS-laitteistoa mahdollistaa kompaktin instrumentin, jolla on silti kattava mittauskyky”, kertoo tutkimustiimin vetäjä Antti Näsilä VTT:ltä.

Helsingin yliopisto osallistuu MIRMIS-instrumentin havaintojen suunnitteluun sekä kehittää menetelmiä, joilla käsitellään ja tulkitaan luotaimen tuottamaa havaintoaineistoa.

“Comet Interceptor on luotainprojektina lajissaan ensimmäinen. Se tutkii komeettaa, joka on säilynyt koskemattomana aurinkokunnan kylmällä ulkolaidalla. Näin saadaan uutta tietoa jää- ja pölypartikkeleiden muodostumista tähtien ympärillä aurinkokuntien alkuaikoina”, toteaa tutkija Tomas Kohout Helsingin yliopistosta.

Comet Interceptor laukaistaan avaruuteen vuonna 2029 ESA:n eksoplaneettoja tutkivan Ariel-mission mukana. Se kulkee noin 1,5 miljoonan kilometrin etäisyydelle Maasta ja jää sinne odottamaan sopivaa kohdetta.

Kun sopiva kohde saapuu, luotain lentää sen ohi pääluotaimella ja kahdella miniluotaimella tarkkaillakseen sitä eri kulmista.  Laitteistolla saadaan tietoa komeetan muodosta, koosta ja pyörimistilasta sekä sen ytimen ja kooman rakenteesta ja koostumuksesta.

Saatujen mittaustietojen avulla kohteesta voidaan luoda myös 3D-malli.

Tuleva Comet Interceptor jatkaa ESA:n aikaisempien Giotto- ja Rosetta-missioiden uraauurtavaa työtä komeettatutkimuksessa. Uuden uotaimen konseptisuunnittelu on jo saatu päätökseen ja tehtävä siirtyy seuraavaan vaiheeseen, jossa valitaan luotaimelle rakentaja ja käynnistetään mission toimeenpano.

Lisää: Aiemmat artikkelit hyperspektrikameroista (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.

Kuvituskuva: VTT:n kehittämä hyperspektrikamera vuodelta 2017.