Suomalainen robottibussi Pohjois-Norjaan

Suomalaisen Sensible 4:n ensimmäinen puolen vuoden robottiautokokeilu alkaa napapiirin pohjoispuolella Norjan Bodøssa, Hankkeen projektipäällikkö Rune Eiterjord odottaa myös innoissaan, kuinka Sensible 4:n teknologialla ryyditetty robottibussi selviytyy alueen vaativista olosuhteista.

Odotettavissa on vesi- ja lumisateen lisäksi sumua, vaihtelevia lämpötiloja, yötöntä yötä ja kaamoksen pimeyttä. Paikkakunta on tunnettu kaupunkina, jossa voi yhdessä päivässä kokea kaikki neljä vuodenaikaa.

Paikkakunnan vaihtelevan sää sopii suomalaiselle hankaliin olosuhteisiin erikoistuneelle Sensible 4:lle. ”Jos robottiautot selviytyvät Bodøssa, ne selviytyvät missä vain”, kommentoi hankkeen ja Smarter Transport Bodøn projektipäällikkö Rune Eiterjord.

Sensible 4:n teknologia yhdistää useiden sensorien  informaatiota uuteen ohjelmistoon, joka  mahdollistaa robottiajoneuvojen toiminnan kesäkelien lisäksi myös lumisateessa ja sumussa.

Pilottihanke ajetaan kahdella Toyota Proace -ajoneuvon pohjalta rakennetulla robottibussilla, jotka on varustettu Sensible 4:n jokasään robottiauto-ohjelmistolla sekä antureilla.

3,6 kilometrin mittainen reitti kulkee satamasta sairaalalle ja sen varrella on kahdeksan pysäkkiä. Yleisillä teillä toteutettava palvelu noudattaa paikallista 30 km/h nopeusrajoitusta.

Automaattisen liikenteen kokeilun on tarkoitus kestää ainakin puoli vuotta eli vuoden loppuun asti. Yöttömistä öistä alkava pilotti jatkuu siis ainakin keskitalven pahimpiin lumimyräköihin asti.

Täysin ilman valvontaa ei robottiauto kulje, sillä Norjan lakien mukaisesti robottiautoissa on oltava turvaoperaattori, joka valvoo järjestelmän turvallisuutta ja voi tarvittaessa ottaa ajoneuvon hallintansa. Kokeilu tehdään yhteistyösssä Sensible 4:n, Mobility Forusin, Nordlandin läänin, Bodøn kunnan ja Borealin kanssa.

Lisää: Aiemmat Sensible 4:n robottiautotekniikkaa käsitelleet artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuva: Senbsible 4