Northvolt ja Stora Enso akkuyhteistyöhön

Akkutehdasta Ruotsissa operoiva Northvolt lähtee kehittämään Stora Enson kanssa akkuja puusta saatavasta ligniinipohjaisesta kovahiilestä. Tavoitteena on kehittää ensimmäinen pelkästään eurooppalaisista raaka-aineista teollisessa mittakaavassa valmistettava akkuratkaisu.

Kehitystyössä hyödynnetään kummankin yhtiön tuotteita, osaamista ja asiantuntemusta. Stora Enso toimittaa ligniinipohjaisen Lignode-anodimateriaalin ja Northvolt vastaa akkukennojen suunnittelusta, tuotantokonseptista ja tuotannon laajentamisesta.

”Kumppanuus tuo käyttöön uudenlaisen vastuullisen raaka-aineen ja laajentaa Euroopan arvoketjua, ja samalla kehitetään huokeampaa akkuteknologiaa.”, sanoo Northvoltin ympäristövastaava Emma Nehrenheim.

Ligniini on kasviperäinen polymeeri, jota on lähes kaikkien kuivan maan kasvien soluseinämissä. Puu koostuu 20–30-prosenttisesti ligniinistä, joka on luonnollinen ja voimakas sideaine. Ligniini on suurimpia uusiutuvan hiilen lähteitä maailmassa.

”Ligniinipohjaisen kovahiilemme Lignode by Stora Enso varmistaa eurooppalaisen anodiraaka-aineen vastuullisten akkujen valmistamiseen niin erilaisiin liikkumisen ja kuin kiinteän energian varastoinnin sovelluksiin”, sanoo Stora Enson Biomaterials-divisioonan johtaja Johanna Hagelberg.

Stora Enson biopohjaisten hiilimateriaalien koelaitos sijaitsee yhtiön Sunilan tehtaalla, joka on tuottanut ligniiniä teollisesti vuodesta 2015 lähtien. Vuotuinen ligniinintuotantokapasiteetti on 50 000 tonnia, mikä tekee suomalaistoimijasta maailman suurimman kraftligniinin tuottajan.

Yritys on aloittanut myös kannattavuusselvityksen teollisen mittakaavan Lignode-tuotannosta Sunilassa. Stora-Enso myi helmikuussa myös  Ruotsin Kvarnsvedenin paperitehtaansa akkuvalmistaja Northvoltille tuotantotiloiksi. Alkuaan jo 1900 perustettu tehdas ehti valmistaa sellua ja paperia yli 120 vuotta ennen tuotannon päättymistä syyskuussa 2021.

Lisää: Aiemmat Stora Enson Lignode-kehitystä (LINKKI) ja Northvoltia (LINKKI) käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä.

Kuvat: Stora Enso