Euroopan komponenttijakelun kovin kasvu hiipui

Elektroniikkaomponenttien kaupan kiihkein kasvu hiipui alkuvuodesta jakelijajärjestö DMASS:n mukaan toisella vuosineljänneksellä. Vuoden takaiseen puolijohdemyynti kasvoi kuitenkin edelleen 33,4 prosenttia sekä passiivikomponenteissa ja sähkömekaniikassa 19.4 prosenttia. 

Maailmalta kantautuneiden tietojen mukaan tarjonta olisi saavuttamassa jo kysynnän, joten komponenttipulasta voitaisiin suuntautua  ensi vuonna jo parempaan laajenevaan tarjontaan.   DMASS-järjestön mukaan allokaatiot ja pula painavat kuitenkin vielä, mutta niihinkin liittyy järjestön mukaan osittaista helpotusta joillakin tuotealueilla. Silti Venäjän aloittaman sodan vaikutuksia ja muita globaaleja ongelmia ei voi vähätellä.

”Huolestuttavampia ovatkin keskipitkän aikavälin näkymät ja talouden massiiviset haasteet: Venäjän hyökkäys, energiakriisi, inflaatio, talouden hidastuminen maailmanlaajuisesti, ilmastokriisi – näiden moninkertaistuminen voi johtaa erittäin vaikeisiin markkinaolosuhteisiin’’, sanoo DMASS:n Hermann Reiter, joka on myös amerikkalaisen nettijakelija Digikeyn johdossa.

Venäjän aloittama sota Ukrainaa vastaan ei näkynyt vielä suuremmin DMASS:n luvuissa, vaikka myynti pysähtyi Venäjälle lähes kokonaan ja useimmat länsimaiset organisaatiot ovat lopettaneet Venäjän toimintansa.

DMASS:n tilastojen mukaan Itä-Euroopan kauppa päätyi toisella neljänneksellä 36,8 prosentin kasvuun ja 559 miljoonan euron myyntiin.  Pohjois-Eurooppakin 37,1 prosentin kasvulla päästiin 248 miljoonaan euroon.

Puolijohteissa kauppa kasvoi toisella neljänneksellä Euroopassa yli kolmeen ja passiiveissa/sähkömekaanisissa 1,5 miljardiin euroon. Koko jakelumarkkinat kasvoi toisella neljänneksellä 28,5 prosenttia 4,6 miljardiin euroon. Maittain Saksa kasvoi 38 prosenttia 852 miljoonaan euroon, Italia 39 prosenttia 297 miljoonaan euroon, Ranska 43,4 prosenttia 215 miljoonaan euroon ja Yhdistynyt kuningaskunta 26 prosenttia 212 miljoonaan euroon. Järjestön tiedot kattavat yli 80 prosenttia Euroopan komponenttimyynnistä.

Lisää: Aiemmat komponenttikaupan uutiset ja DMASS-linkit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Intel