Etteplan vauhdittaa koneiden ja laitteiden älykehitystä

Suunnittelutalo Etteplan voimistaa teollisuuden digisuunnittelupalveluitaan investoimalla ruotsalaiseen koneoppimis- ja tekoälyteknologiaa kehittävään Ekkono Solutions AB:hen. Ruotsalaisyrityksen tekniikkaa voidaan hyödyntää koneiden tai laitteiden yksilölliseen suorituskykyoptimointiin, huollon optimointiin tai energiankulutuksen tehostamiseen.

Ruotsalainen Ekkono Solutions on  2016 perustettu startup-yritys, joka on keskittynyt Edge Machine Learning (ML) -teknologiaan. Se on reunalaskentaan (edge computing) tarkoitettu sulautettu ohjelmistokirjasto, jonka avulla koneiden tai laitteiden, esimerkiksi ajoneuvojen tai sähkömoottorien toimintaa analysoidaan reaaliaikaisesti, itseoppivasti ja yksilöllisesti niiden toimiessa.

Ruotsalaistekniikan avulla kone tai laite voi hyödyntää analyysin tuloksia esimerkiksi huollon optimointiin tai energiankulutuksen tehostamiseen. Yrityksen Edge Machine Learning -teknologia ei kuitenkaan siirrä tietoa pilveen vaan tekee analyysin ja optimoinnin paikallisesti itse koneessa tai laitteessa. Näin ollen teknologia toimii myös koneissa ja laitteissa, joissa ei ole internet-yhteyttä.

Etteplan osuus yhtiöstä tulee olemaan noin 20 prosenttia. Investoinnin myötä Etteplan pääsee mukaan vaikuttamaan ruotsalaisyrityksen tulevaisuuteen osallistumalla hallitustyöskentelyyn. Samalla se tarjoaa kasvupotentiaalin, jossa uudet koneoppimis- ja tekoälyteknologiaan perustuvat ratkaisut vauhdittavat teollista kehitystä ja edistävät digitaalisten ja vihreää siirtymää tukevien teknologioiden käyttöönottoa.

”Sijoitus start-up -yhtiöön tukee Etteplanin strategiaa ja tavoitetta tuoda modernia teknologiaa osaksi palveluratkaisujamme. Tavoitteenamme on tehdä syvällistä yhteistyötä ja ohjata Ekkonon teknologian kehitystä. Haluamme hyödyntää teknologiaa arvon tuottamiseksi asiakkaillemme sekä tukea tulevaisuuden kestävien koneiden ja laitteiden kehittämistä”, sanoo Etteplanin toimitusjohtaja Juha Näkki.

Ruotsalaisen Ekkonon osaaminen on syntynyt seitsemän vuoden ajan Boråsin yliopistossa tehdyn tutkimuksen tuloksena. Yritys toimii useilla toimialoilla, mukaan lukien teollisuuslaitteet, autoteollisuus ja energia. Yhtiön palveluksessa on erityisesti koneoppimisen, data-analytiikan ja sulautettujen järjestelmien asiantuntijoita.

Kuvituskuva: Etteplan on laajentanut toimintaansa viime vuosina yritysostoin. Kuvassa tanskalaisen TekParnerin tutkimushenkilö laboratoriossaan (LINKKI) ja muut Etteplania käsitelleet artikkelit Uusiteknolologia.fi:ssä (LINKKI).