Suomalaisyritykseltä uusi ohjelmistoalusta robottiautoihin

Espoolainen Sensible 4 julkaisee uuden SAE4-tason robottiajoneuvojen ohjelmistoalusta, joka mahdollistaa itseajavuuden erilaisissa sääolosuhteissa ilman kaistamerkintöjä. Dawn-alusta  nojaa Sensible4:n viime vuosikymmenten aikana tuottamaan tietoon ja viime vuosien käyttötestesteihin.

Sensible 4 julkaisee pitkään lupaillun SAE4- tason robottiajoneuvojen ohjelmistoalustan. Uutuus on nyt valmis OEM-asiakkaille pitkien simulointien ja yleisillä teillä toteutettujen testien jälkeen.

Alustan avulla voidaan toteuttaa SAE Level 4 -automaatiotasolla toimivia ajoneuvoja. Niiden uskotaan tulevan tarjolle vuodesta 2024 alkaen. Sillä on esimerkiksi entistä tehokkaampi kyky operoida kaikenlaisissa sääolosuhteissa muun muasa ilman näkyviä kaistamerkintöjä. Sensible4:n teknologia mahdollistaa itsestään ajavien ajoneuvojen käytön alueilla ja olosuhteissa, joita vielä aiemmin pidettiin yrityksen mukaan mahdottomina.

“Se pystyy operoimaan kaikissa sääolosuhteissa, myös pimeässä ilman tien kaistamerkintöjä sekä muuttuvissa ympäristöissä”, mainostaa Sensible 4:n toimitusjohtaja Harri Santamala.Suomalausyrityksen uutuus on  ns. järjestelmäagnostinen, eli se soveltuu erilaisille ajoneuvotyypeille ja antureille.

Tulevaisuudessa Sensible4:n SAE tason 4 -ohjelmistolla ja antureilla varustettu auto pystyy operoimaan rajoitetussa ympäristössä ja olosuhteissa ilman ihmisen avustusta. Uuden alustan yksi keskeisiä ominaisuuksia onkin etähallinta, jossa ihmisoperaattori voi hallita useita ajoneuvoja yhtäaikaisesti.

Uuden alustan kehittämisen lisäksi Sensible 4 on jatkanut rahoituksen keräämistä. UusimmanA-kierroksen rahoitus on noussut jo 16,7 miljoonaan euroon.  Rahoituskierros on japanilaisen NordicNinja VC:n johtama ja siinä ovat mukana Metaplanet VC, yhdessä yksityisten sijoittajien ja Sensible 4:n työntekijöiden kanssa. Metaplanetin omistaa Skypen perustaja Jaan Tallinn.

Sensible4:n uusi Dawn-ohjelmistoalusta on tällä hetkellä koekäytössä Bodø:ssä, Norjassa, jossa se osallistuu maailman ensimmäiseen pitkäaikaiseen itseajavien ajoneuvojen pilottiprojektiin napapiirin pohjoispuolella. Kerroimme kokeesta uutisessa 2022 (LINKKI).

Lisää: Sensible4 Dawn-alusta (LINKKI).

Kuvat: Sensible 4