Elektroniikkateollisuuden tilauskertymä viime vuotta korkeammalla

Ukrainan sodan vaikutuksesta taantuman uhka kasvaa suomalaisessa teknologiateollisuudessa, mutta nykyinen tilauskertymä kannattelee vielä. Parhaiten tilauskertymää on saanut sähkö- ja elektroniikkateollisuus, jonka uusien tilausten arvo on selvästi korkeammalla tasolla vuodentakaisesta.

Euroopan talous ja taloudet muissakin kehittyneissä maissa ovat kulkemassa kohti taantumaa loppuvuoden ja ensi vuoden aikana, kertovat talouden indikaattorit. Suomalaisen teknologiateollisuuden tilauskanta on vielä vahva ja uudet tilauksetkin plussalla, mutta kysynnän hiipumisesta on saatu jo ensimmäiset signaalit.

Kysynnän hiipumisesta viestii kuitenkin, että teollisuudenalan suurimman toimialan eli kone- ja metallituoteteollisuuden vientitilaukset ovat laskeneet selvästi verrattuna edelliseen vuosineljännekseen ja myös vuodentakaiseen.  Laajemmin teknologiateollisuudessa kysynnän tasaantumisesta kertovat myös tarjouspyynnöt, joiden saldoluku oli heinäkuussa +4. Saldoluku on heikentynyt neljä perättäistä vuosineljännestä.

Parhaiten on pärjännyt elektroniikka- ja sähköteollisuus, jonka uusien tilausten että tilauskannan arvo nousi huhti-kesäkuussa runsaasti edelliseen neljännekseen verrattuna. Alueen yritykset saivat uusia tilauksia huhti-kesäkuussa euroina 23 prosenttia enemmän kuin tammi-maaliskuussa ja 20 prosenttia enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2021.

Tilauskannan arvo oli kesäkuun lopussa 15 prosenttia suurempi kuin maaliskuun lopussa ja 18 prosenttia suurempi kuin vuoden 2021 kesäkuussa. Siksi elektroniikka- ja sähköteknisen teollisuuden liikevaihdon arvioidaan olevan loppuvuoden aikana arvoltaan suurempi kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Väkeä oli kesäkuussa maaliskuuhun verrattuna vajaa prosentin enemmän eli 40500.

Tietotekniikka-alalla uudet tilaukset olivat puolestaan huhti-kesäkuussa alemmalla tasolla kuin edellisellä vuosineljänneksellä. Myös tilauskanta supistui hieman. Alalle ovat tyypillisiä voimakkaat tilausvaihtelut vuosineljännesten välillä.

Kone- ja metallituoteteollisuuden yritysten saamien uusien tilausten arvo nousi huhti-kesäkuussa kolme prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna saatujen uusien tilausten arvo nousi viisi prosenttia.

Euromääräistä tilauskertymää kasvattaa kone- ja metallituoteteollisuudessa osaltaan nopeasti nousseet tuottajahinnat. Kotimaan sijaan vientitilaukset laskivat selvästi sekä edellisestä neljänneksestä että vuodentakaisesta.

Kone- ja metalliteollisuuden tilauskannan arvo oli kesäkuun lopussa kaksi prosenttia pienempi kuin maaliskuun lopussa mutta neljä prosenttia suurempi kuin vuoden 2021 kesäkuussa.  Alkuvuoden tilauskehityksen perusteella kone- ja metallituoteteollisuuden yritysten liikevaihdon arvioidaan olevan loppuvuoden aikana arvoltaan suurempi kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Väkeä kone- ja metallituoteteollisuudessa oli kesäkuun lopussa 1,2 prosenttia enemmän eli noin 138 400.

Laajemmin suomalaisen teknologiateollisuudessa on syytä varautua järjestön pääekonomisti Petteri Rautaportaan mukaan siihenkin, että kysyntä sakkaa jopa arvioitua nopeammin. Esimerkiksi Suomen tärkeimmässä vientimaassa Saksassa energiatilanne on äärimmäisen kriittinen, ja seuraukset voivat olla arvaamattomia. Myös energian korkea hinta ja saatavuusongelmat nostavat teollisuuden kustannuksia lähes kaikkialla.

Lisää: Teknologiateollisuuden talousnälymät-raportti 3/22, 10.7.2022 (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Nokia