ECF22: Uusia korttistandardeja ja tietoturvahaasteita

Sulautetun tekniikan seminaari Embedded Conference Finland järjestettiin eilen Helsingissä kolmen vuoden koronatauon jälkeen . Tarjolla oli sulautettujen korttien lisäksi alan tietoturvahaasteet ratkaisuineen. Esillä olivat tulevan COM HPC Minin lisäksi esimerkiksi Xipheran kvanttitietokoneiden salaustekniikat.

Timo Poikonen, Congatec Suomi.

Moneen kertaan siirretty tapahtuma keräsi nyt yhteen hiukan yli sata järjestelmien kehittäjää. Edellisen kerran ECF järjestettiin toukokuussa 2019, joten korttitarjonta ja -standardit ovat ehtineet muuttua moneen otteeseen. Sitä kuvasi myös Congateqin Suomen edustaja Timo Poikonen esityksessään. Congatec on ollut toisen saksalaisen Kontronin kanssa erityisen aktiivinen uuden COM HPC-standardin kehittämisessä.

Congatecin COM HPC Server -kortti hyödyntää laajanlämpötila-alueen Intel Xeon D -järjestelmäpiiriä.

Esityksessään Congatecin Timo Poikonen kertoi, että COM Express- ja COM-HPC:n versiot määrittelevät signaaliliitännät, joiden avulla voidaan tukea FuSa (Functional Safety) -sovelluksia (IEC61508 ja ISO 13849). Näitä sovelluksia ovat turvallisuuden kannalta kriittiset koneohjaukset, autonomiset ajoneuvot ja robotiikka sekä muut kuljetuksiin liittyvät laitteistot.

Poikosen mukaan Congatec tarjoaa FuSa-ominaisuuksia uusiin COM Express-korteihinsa turvasertifioitavana laitteistona ja siihen liittyvää ohjelmistotukea. Hänen esityksessä oli mukana myös vielä kehityksen alla oleva COM-HPC Client Mini -korttitietokonestandardi. Se on tarkoitettu sovelluksiin, joihin COM HPC kortit ovat liian suurikokoisia.

Tulevat COM HPC Mini -korttistandardi tulee tukemaan muun muassa kahta nopeaa Ethernet-porttia, useita PCI Express -kanavia sekä USB4-väylää. Kortin koko on 95 x 60 millimetriä ja rajapintana 400-nastan liitinratkaisu.

Kontron on tuonut markkinoille lähes postikortin kokoisen Linuxia hyödyntävän prosessorikortin SOM-OSM-S i.MX8M Mini.

Uusi korttistandardin määritys saadaan Poikosen mukaan valmiiksi tämän vuoden loppuun mennessä. Hän kertoi myös, että Congatec uskoo  pystyvän toimittamaan ensimmäisiä COM HPC Mini -kortteja Intelin suorittimilla jo vuoden 2023 puolivälissä.

Sulautettujen korttien lisäksi ECF-seminaaritarjonnassa korostui esineiden internet ja sulautetun tietoturvaratkaisut. Omassa puheenvuorossaan esimerkiksi Etteplanin myyntijohtajan Antti Tolvanen mukaan viimeistään nyt tietoturva-asiat olisi otettava tosissaan, jos haluaa myydä tuotteitaan parin vuoden perästä.

Erityisesti langattomia yhteyksiä käyttäviä laitteita koskevat uudet EU:n RED-määräykset sisältävät joukon tietoturvavaatimuksia. Lisäksi kvanttietokoneiden tulevaisuus tulee muuttamaan myös tietoturvarakenteita.

Suomalaisen Xipheran Kimmo Järvisen mukaan kvanttitietokoneet aiheuttava tulevaisuudessa myös uusia uhkia, joten niiden  data on salattava niin perinteisellä vahvalla salauksella kuin uusilla kvanttitietokoneen kestävillä algoritmilla. Yritys itse on kehittämässä kvanttikoneisiin piiritason salaustekniikoita.

Aloituskuva: Saksalaista Kontronia edustavan EG Electronicsin osastolla oli esillä sulautettujen korttien lisäksi 55 tuumainen läpinäkyvä Lusid Transparent OLED-näyttö.