Rakensimme ensimmäisen aurinkosähköauton

Valmet Automotive on saanut valmiiksi ensimmäisen hollantilaisen Lightyear 0 -mallin esisarjan sähköauton Uudenkaupungin autotehtaalla. Esisarja on tärkeä vaihe auton tuotannollistamisessa, asiakasautojen valmistus alkaa kuluvan vuoden lopulla. Mukana myös linkit verkkovideoihin.

Valmet Automotiven projektitiimi perehtyi uuden automallin rakentamiseen Lightyearin toimipaikassa Helmondissa, Hollannissa, ja on nyt saanut valmiiksi ensimmäisen sarjatuotantospesifikaation mukaisen Lightyear 0 -sähköauton Uudenkaupungin autotehtaalla. ”Tämä on tärkeä askel kohti aurinkosähköauton tuotannon alkamista ja uudenlaisen sähköautounelman toteutumista”, kertoo Valmet Automotiven valmistustoiminnan johtaja Pasi Rannus.

Hollantilainen Lightyear 0 on maailman ensimmäinen SEV (solar electric vehicle), aurinkoenergiaa ajoakun lataamiseen käyttävä sähköauto. Yritys esitteli autonsa sarjatuotantomallin heinäkuussa 2022.

Uudessakaupungissa tehtävät esisarjan autot valmistetaan prototyyppien ja esisarjamallien valmistamiseen tarkoitetuissa tiloissa. Volyymituotantoa varten rakennustyöt Lightyear 0 -mallin tuotantolinjalla etenevät Valmetin mukaan suunnitelmien mukaisesti yhteistyössä Lightyearin asiantuntijoiden kanssa.

Aurinkosähköauton rakentamislinjaa rakennetaan autotehtaan uusimpaan osaan. Tuotantolinjalla hyödynnetään uusimpia teknologiaratkaisuja, kuten ihmisten kanssa toimivaa yhteistyörobottia laserhitsauksessa. Erityistä huomiota kiinnitetään työn turvallisuuteen ja ergonomiaan.

Valmet Automotiven mukaan lisähenkilöiden valinnat ja koulutus Lightyear 0 -mallin valmistustiimiin ovat jo alkaneet. Yritys julkisti valmistussopimuksen Lightyearin kanssa heinäkuussa 2021.

Kuva: Valmet Automotiven ensimmäinen Lightyear o -sähköauto rakentajineen.

Lisää: Youtube-videoita autosta ja sen rakenteesta (LINKKI).