VTT:ltä uusi visiopaperi ja podcast

80-vuotista taivaltaan juhliva tutkimuskeskus VTT on koonnut asiantuntijoita visioimaan tulevaisuuden näkymiä. Tuloksena on syntynyt vuoteen 2102 ulottuva visiopaperi, jossa nykyiset  sodat ja kriisit ovat jo historiaa. Taustaa visioille antavat lisäksi uudet keikahduspiste-podcastit.

VTT:n 80-vuotisvisiossa lähdetään siitä, että seuraavan 80 vuoden päästä arki olisi rikasta ja turvallista, eläisimme puhtaassa ja monimuotoisessa ympäristössä ja voimme nauttia hyvällä omallatunnolla elämästä ilman, että vaarannamme terveytemme tai planeetan ja ihmiskunnan tulevaisuuden.

VTT on tuomassa uuden visiopaperin lisäksi Spotifyn keikahduspiste-podcastit 6.10.2022 alkaen.

VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasaran mukaan nykyisten kriisien sävyttämänä aikana uusi visio voi tuntua radikaalin ruusuiselta. VTT:n viesti on kuitenkin hänen mukaansa, että osa ratkaisuista on jo olemassa ja kun tahtoa löytyy, loput ratkaisut ovat kehitettävissä.

”Visio luo liikevoiman muutokselle. Hyvä visio vetoaa järjen lisäksi tunteisiin ja haastaa nykyhetken oletuksia tulevaisuudesta. Visio kurottaa hieman kauemmaksi siitä, mitä pidämme nyt mahdollisena”, kertoo VTT:n ennakoinnin erikoistutkija Pauli Komonen.  

Elinympäristömme lähestyy myös keikahduspisteitä, jotka voivat muuttaa sen pysyvästi toisenlaiseksi. Jotta voimme välttää tällaisen kehityksen, meidän on VTT:n visiopaperin mukaan katsottava esimerkiksi luontokadon ja ilmastonmuutoksen osalta kauemmas tulevaisuuteen.

Euroopan komissio on asettanut tavoitteekseen saavuttaa hiilineutraali talous vuoteen 2050 mennessä. Arviolta puolet siihen tarvittavista teknologioista on jo olemassa, mutta puolet täytyy vielä keksiä. Toivo paremmasta on paras motivoija ja panostaminen rohkeasti uuteen paras aktivoija, uskotaan tutkimuskeskuksessa.

Myös turvallisuuttamme haastetaan nyt monelta eri taholta. Ja tulevaisuudessakin turvallisuus edellyttää paitsi fyysisten uhkien torjumista myös kamppailua mielikuvista ja tunteista. Tulevaisuudessa elämä ja identiteetti nivoutuvat yhteen digitaalisen maailman kanssa, uskotaan visio-paperissa. ”Tärkeää on, että turvallisuus on alusta asti mukana teknologioiden kehitysprosesseissa ja niiden käyttöönotossa, oli kyse sitten tai ajatusohjatuista tekoraajoista”, sanoo VTT:n ennakointitiimin päällikkö Antti-Jussi Tahvanainen .

Visiopaperi pyrkii avaamaan myös , mihin tieteen harppauksista nouseviin teknologian osa-alueisiin Suomen kannattaa erityisesti panostaa, jotta saavutamme sekä taloudelliset että kestävyystavoitteemme. Visiot on jaettu viiteen eri teemaan. Niissä ei käsitellä markkinoilla jo olevista teknologioista vaan tutkimukseen pohjautuvista osaamisalustoja. Ne puolestaan perustuvat tieteen tuoreisiin läpimurtoihin, jotka kehittyvät tutkijoiden työpöydillä ja laboratorioissa korkeakouluissa, tutkimuslaitoksissa ja yritysten tutkimus- ja kehitysyksiköissä. Markkinoille edetessään ne tulevat mullistamaan maailmaa ja ratkovat osaltaan myös maailman kestävyysongelmia.

Lisää: VTT:n 80 -visiopaperi (LINKKI,pdf).