Mobiililaitteiden yleislaturi toteutuu vuonna 2024

Kannettavissa laitteissa on oltava Applen vastustuksesta huolimatta vuoden 2024 alkaen USB-C-tyyppinen latausportti, joka mahdollistaa nopean lataamisen ja tiedonsiirrot. Euroopan parlamentti teki tänään asiasta päätöksen, joka voi vauhdittaa myös latauksen siirtymistä entistä enemmän kokonaan langattomiksi.

Vuoden 2024 loppuun mennessä pitäisi kaikissa EU:ssa myytävissä matkapuhelimissa, tableteissa ja kameroissa on oltava USB-C-tyyppinen latausportti. Keväästä 2026 alkaen velvoite koskee myös kannettavia tietokoneita. Neuvoston on vielä virallisesti hyväksyttävä teksti ennen kuin se julkaistaan EU:n virallisessa lehdessä.

Direktiivi astuu voimaan 20 päivän kuluttua julkaisusta. Jäsenmailla on sen jälkeen 12 kuukautta aikaa saattaa säännöt osaksi kansallista lainsäädäntöään ja määräajan päättymisen jälkeen 12 kuukautta aikaa alkaa soveltaa niitä. Uudet säännöt eivät koske tuotteitta, jotka on saatettu markkinoille ennen soveltamispäivää.

Uusien sääntöjen ansiosta kuluttajat eivät enää tarvitse erilaista laturia joka kerta, kun ostavat uuden laitteen. He voivat pian käyttää yhtä ja samaa laturia useiden pienten ja keskisuurien kannettavien elektroniikkalaitteiden kanssa.

Uuden määräyksen mukaan kaikissa uusissa laitteissajoissa käytetään langallista latausta ja jotka toimivat enintään 100 watin teholla, on valmistajasta riippumatta oltava USB-C-tyyppinen latausportti. Samalla myös langaton lataus yleistyy ja yhtenäistä laturia vastustaneista Applen on huhuttu poistavan kännyköistään täysin latausliitännän ja siirtyvän pelkkään langattomaan lataukseen.

Nyt hyväksytyssä laissa vaaditaan, että Euroopan komission on varmistettava vuoden 2024 loppuun mennessä uusin säännöin myös langattomien laturien ja laitteiden yhteensopivuus, jotta vältetään kielteiset vaikutukset kuluttajille ja ympäristölle. Samalla päästään eroon niin kutsutusta teknologialoukusta, jossa kuluttaja on riippuvainen yhdestä valmistajasta.

Uudet velvoitteet lisäävät latureiden uudelleenkäyttöä. Niiden ansiosta kuluttajilta säästyy jopa 250 miljoonaa euroa vuodessa tarpeettomista laturiostoista. Pois heitetyistä ja käyttämättä jääneistä latureista aiheutuu EU:ssa noin 11 000 tonnia elektroniikkaromua vuosittain.

Lisää: Aiemmat artikkelit USB-C-latausliittimestä (LINKKI).