Suomalaiset startup-yritykset investoivat tutkimukseen

Suomessa toimivien startup-yritysten tutkimus- ja tuotekehitysinvestoinnit ovat kolminkertaistumassa vuoteen 2025 mennessä, arvioidaan alan yhteisön teettämästä selvityksestä. Yritysten liikevaihto on kasvamassa tänä vuonna 4,8 miljardiin euroon. Mukana linkki uusimpaan raporttiin.

Suomen startup-yhteisön neljä kertaa vuodessa tehtävän startup-barometrin mukaan Suomen startup-yhteisön jäsenet suhtautuvat positiivisesti tulevaisuuteen ja oman liiketoimintansa kasvuun huolimatta ympäröivästä talous- ja turvallisuustilanteesta.

Erityisesti yritykset panostavat barometrin mukaan tutkimus- ja kehitystoimintaan. Yhteisön jäsenyritykset arvioivat vuonna 2021 investoineensa tutkimukseen -ja kehitykseen noin 203 miljoonaa euroa ja arvio vuodelle 2025 on jopa ennätykselliset 592 miljoonaa.

“Vuoden 2025 tavoitteet ovat ennätykselliset ja kertovat yhteisömme jäsenten positiivisesta uskosta tulevaisuuteen”, summaa Suomen startup-yhteisön ekonomisti Youssef Zad.

Hänen mukaansa investointi- ja kasvupotentiaali on niin valtava, että nykyisen ja tulevien hallitusten tulisi varmistaa, että toimintaympäristöä kehitetään myönteiseen suuntaan ja neljän prosentin tavoite Suomen T&K-investoinneissa saavutetaan. Suomeen olisi hänen mukaan kuitenkin saatava lisää osaavia huippuammattilaisia.

Barometrin tulosten mukaan Suomen startup-yhteisön jäsenten näkemys omasta taloustilanteesta säilyy vahvana, mutta luotto ympäröivään taloustilanteeseen on heikentynyt merkittävästi, jopa romahtanut.

“Kotimaiset startupit ovat reagoineet nopeasti sopeuttamalla toimintaansa ja pyrkineet parantamaan kannattavuuttansa, joka on johtanut siihen, että kotimainen kasvuyrityskenttä voi hyvin ja kasvaa’”, kertoo Riikka Pakarinen, Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja.

Hänen mukaansa meidän tulee erityisesti tehostaa entisestään huippuosaajien houkuttelemista Suomeen. ’’Maahantulon, työlupien saannin, pankkitilien avaamisen tai englanninkielisten koulupaikkojen saatavuuden on oltava maailman sujuvinta”, startup-yhteisön Pakarinen tiivistää.

Uusimman barometrin tuloksia

  • Yhteisön liikevaihto kasvaa kohisten. Startup-barometrin mukaan yhteisön jäsenyritysten liikevaihdon nousevan, jopa 4,76 miljardiin euroon vuonna 2022. Aikaisempaan vuoteen verrattuna kasvua on arviolta 32 prosenttia.
  • T&K-investointien arvioidaan nousevan noin 600 miljoonaan euroon vuoteen 2025 mennessä, joka tarkoittaa 190 prosentin kasvua vuoteen 2021 verrattuna.
  • Yritysten usko oman yrityksen kasvuun koetaan edelleen vahvana, mutta usko ympäröivään taloustilanteeseen on romahtanut. Vielä Venäjän Ukraina-sota ei ole vaikuttanut rahoituksen laajemmin, mutta jatkuessa myös Suomen houkuttelevuus sijoituskohteena voi heiketä Venäjän naapurimaana.
  • Suomen startup-yritysten barometri 3Q/2022. Siihen vastasi 105 Suomen startup-yhteisön jäsenyritystä.

Lisää: Barometri 3Q/2022  tiedote ja pdf-dokumentti raportista (LINKKI)

Kuvituskuva: UT