Suomalainen ilma-alus korvaa dronet

Joensuulainen startup-yritys Kelluu on saavuttanut merkittävän virstanpylvään. Yhtiön vetykäyttöiset miehittämättömät ilmalaivat ovat lentäneet yhtäjaksoisesti jopa 12-tuntisia tarkkailulentoja. Aluksiin voi kytkeä erilaisia antureita, tutkaimia ja kameroita keräämään dataa maastosta tai infrastruktuurista.

Pitkä lentoaika ja päästötön polttoaine voivat yrityksen mukaan korvata esimerkiksi sähkölinjojen helikopteritarkastukset ja maatarkkailun.  ’’Kesän aikana lensimme pitkiä autonomisia asiakaslentoja. Lennot olivat pääasiassa 9-12 tuntisia’’, Kelluun lento-operaatioista vastaava Jiri Jormakka.

Kuva: Kelluu Oy

’’Ja seuraavan sukupolven aluksissa tavoittelemme vieläkin pidempiä lentoaikoja’’, lataa Jouni Lintu. Hän keskittyy yhtiössä tutkimus- ja kehitystoimintaan. sillä yrityksen uutena toimitusjohtajana on aloittanut Janne Hietala.

Kelluun kehitystiimi on kasvanut myös muutamassa vuodessa jo yhdeksän henkilön vahvuiseksi ja ryhmää laajennetaan tänä vuonna edelleen. Jo nyt avoimia työpaikkoja on muun muassa ilmalaivasähköinsinöörin ja sulautettujen järjestelmien kehittäjän tehtäviin.

’’Tällä hetkellä lennämme Itä-Suomen alueella, mutta tavoitteenamme on hyvin nopeasti laajentaa lentoalueemme koko Suomeen ja siitä Pohjois-Eurooppaan’’, kertoo Janne Hietala. ’’Lisäksi varmistimme juuri kahden miljoonan euron kasvurahoituksen’’ . Yritys on saanut rahoitusta myös Business Finlandilta.

Taustaa: Kelluu kehittää ja valmistaa pienikokoisia, itseohjautuvia ja vetyteknologiaan pohjaavia ilmalaivoja Joensuun Reijolassa. Äärimmäisen pitkän lentoajan ansiosta Kelluun ilmalaivoja voidaan hyödyntää tiedonkeruuseen pitkien matkojen päästä tehokkaasti ja päästöttömästi.

Lisää: Kelluu Oy (LINKKI) ja Jouni Linnun esitys vuoden 2020 Forest & Fotonics-tapahtumassa Youtube-videona (LINKKI).

Aloituskuva: Kelluu Oy.