Virtuaalilasit silmienseurannalla

Facebook-yhtiö Meta laajentaa metaversumivisiotaan uusilla lisätyn  todellisuuden Quest Pro -virtuaalilaseilla, jotka perustuvat Qualcommin XR2+-piirialustaan ja näytön silmienseurantaan. Uutuus julkistettiin Metan tämän vuoden kehittäjäkokouksen yhteydessä.

Metan ykkösmies Mark Zuckerberg kertoi viime vuoden kehittäjätapahtumassa visionsa metaversumista. Ja nyt hän pohjustaa kehitystä esittelemällä 1800 euroa maksavat Quest Pro -virtuaalilasit. Meta on kertonut niistä jo ennakkoon Project Cambria -koodinimellä joitakin yksityiskohtia.

Kuva: Quest Pro, Meta

Uudessa Pro-versiossa käytetään esimerkiksi korkea erottelun antureita,  silmienseurantaa sekä Natural Facial Expressions nimellä tunnettua toimintoa.  Silmikon linssit taittavat myös valoa useita kertoja, vähentävät optisen moduulin syvyyttä 40 prosenttia ja tarjoavat samalla selkeän ja terävän kuvan.

Silmikon kaksi 1800 x 1920 pikselin nestekidenäyttöä hyödyntää paikallista himmennystä ja kvanttipistetekniikkaa tarjotakseen täyteläisempiä ja eloisampia värejä. Mukautettu paikallinen himmennystekniikka toimii taustavalolaitteistolla ja siihen liittyvillä ohjelmistoalgoritmeilla. Ne voivat ohjata yli 500 yksittäistä ledilohkoa itsenäisesti antaen näytöille 75 prosenttia enemmän kontrastia kuin aiempi Quest 2 -silmikko. Silmien seuranta ja luonnolliset ilmeet edistävät Metan mukaan myös sosiaalisen läsnäolontunnetta.

Laitteen elektroniikka pohjautuu kymmeneen eri anturiin sekä Qualcommin uusimpaan Snapdragon XR2+ -piirialustaan. RAM-muistia on 12 gigatavua ja tallennusmuistia 256 gigatavua. Ratkaisun kolme kameraa ja Snapdragon 662 -mobiilisuorittimet molemmissa ohjaimissa tarjoavat täyden 360 asteen ulottuvuuden virtuaalisessa tilassa. Haptinen TruTouch-palaute antaa myös lisää VR-tuntumaa.

Silmikoiden toimitukset Metan mukaan alkavat 25. lokakuuta 1 799,99 euron hintaan. Myytävä paketti sisältää silmikon lisäksi uudet -ohjaimet ja lataustelakan. Aiempaa Snapdragon XR-alustan Quest 2 -silmikkoa myydään 450 eurolla.

Meta kertoo kehittäjäkokouksessa myös laajasti yhteistyökuvioistaan ja laitetta tukevista yhteisöistä. Pelien lisäksi kiinnostavia ovat Youtuben virtuaalitodellisuusratkaisut. Myös Microsoft ilmoittaa tuovansa virtuaalitodellisuuden Teams-etätyökaluihin. Tuleva Teams VR tukisi näin myös Metan Avatar-hahmoja, joten voit näyttäytyä samalla tavalla kuin muissakin VR-sovelluksissa.

Lisää: Metan Quest Pro -silmikon tekniikka (LINKKI), videoesitys (LINKKI) ja  Meta Connect 2022  (LINKKI).