Kajaanin superkone kvanttikoneen avuksi

Kajaanin Lumi-supertietokone on yhdistetty Espoossa sijaitsevaan VTT:n kvanttitietokoneeseen.  Yhdistelmä avaa mahdollisuuksia uudenlaiseen hybridilaskentaan ja vauhdittaa kvanttialgoritmien sekä ohjelmistojen kehittämistä. Samalla opitaan myös, kuinka niitä voidaan hyödyntää erilaisissa käytännön haasteissa.

Suomen ensimmäinen kvanttitietokone Helmi on rakenteeltaan selvästi Kajaanin mittavaa Lumi-superkonetta pienempi.  Laite sijaitsee Espoossa VTT:n ja Aalto-yliopiston Micronova-yksikössä. Kuva: VTT

Superkoneen ja kvanttikoneen yhdistäminen viitoittaa tietä tulevaisuudelle, jossa maailman haasteellisimpiin ongelmiin pureudutaan kvanttilaskennan ja perinteisen suurteholaskennan yhteistyöllä. Näin voidaan ratkaista ongelmia, joista kvantti- tai supertietokone ei kumpikaan selviäisi yksin.

Vaikka supertietokoneet ovat jo itsessään äärimmäisen tehokkaita, kvanttikiihdytetty suurteholaskenta kasvattaa supertietokoneiden tehoa entisestään. Näin tietyntyyppiset ongelmat voidaan ratkaista nopeammin, tarkemmin ja energiatehokkaammin. Tällaisia ongelmia ovat muun muassa uusien tuotteiden ja materiaalien kehittäminen esimerkiksi lääke-, kemian- ja akkuteollisuutta varten.

Ensimmäinen kvanttitietokone, VTT:n viisikubittinen Helmi, otettiin käyttöön jo vuonna 2021 ja samana vuonna aloitti toimintansa myös Kajaanin Lumi-supertietokone, jota operoi valtiollinen CSC Kajaanissa. Suomi on nyt yhtenä harvoista maailman maista yhdistänyt kvanttitietokoneen ja supertietokoneen.

Koneet yhdistettiin VTT:n, CSC:n ja Aalto-yliopiston yhteistyönä kvanttilaskentainfrastruktuurin (Finnish Quantum-Computing Infrastructure, FiQCI) puitteissa. Näin yliopistojen ja tutkimusorganisaatioiden pilottikäyttäjille avautuu pääsy kvanttitietokoneeseen avoimen haun kautta ja  tarjoutuu mahdollisuus kokeilla ja tutkia, miten kvanttilaskenta soveltuu erilaisiin käyttötarkoituksiin. Akateemisen pilottivaiheen jälkeen käyttömahdollisuus on tarkoitus ulottaa laajemmalle yleisölle.

Lisää: Aiemmat kavnttietokoneisiin (LINKKI) ja supertietokoneisiin liittyvät artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Aloituskuva: CSC