Euroopan komponenttikauppa nousi saatavuusongelmista huolimatta

Elektroniikan komponenttikauppa piristyi voimalla Euroopassa alan järjestön DMASS:n mukaan kesä-syyskuussa. Hintojen nousun vanavedessä kasvua tuli puolijohteissa vuoden takaiseen 44,3 prosenttia ja passiiveissa sekä sähkömekaniikassa 14,8 prosenttia. 

Pelätty elektroniikkakomponenttien jakelukaupan hidastuminen estyi DMASS-jakelujärjestön mukaan vahvan vuosineljänneksen myynnin ja myös hintojen  nousun ansiosta.  ’’Jos saatavuus olisi ollut parempi, olen varma, että jakelu olisi voinut kasvaa vielä enemmän. Merkittävä osuus kasvusta johtuu oikeastaan ​​hintojen noususta, valuuttakurssivaikutuksista ja valmistajien parantuneesta saatavuudesta’’, taustoittaa järjestön puheenjohtaja ja Digikey-nettikaupan johtoon kuuluva Hermann Reiter.

Kaikkiaan komponenttien jakelumarkkinat kasvoivat edellisvuoden vastaavaan aikanaan verrattuna 34 prosenttia 5,1 miljardiin euroon. DMASS:n selvitys kattaa yli 80 prosenttia Euroopan komponenttikaupasta. Mukana on maakohtaisten jakelijoiden lisäksi myös nettikauppa.

DMASS:n tilastojen mukaan puolijohteiden jakelumyynti kasvoi kolmannella neljänneksellä kaikkiaan 44,3 prosenttia 3,58 miljardiin euroon, mikä on jopa kaikkien aikojen suurin tulo.  Muiden tuoteosuuksien eli IP&E-komponenttien eli liittimien, passiivikomponenttien ja elektromekaniikan jakelumarkkina kasvoi 14,8 prosenttia 1,52 miljardiin euroon vuoden takaiseen verrattuna.

Hermann Reiterin mukaan ensi vuonna on nykykasvua vaikea säilyttää , sillä komponenttiasiakkaat ovat hänen mukaansa tehneet jo merkittävän osan vuoden 2023 tilauksista jo tämän vuoden aikana, mikä näkynee jo tilausten vähenemisessä.

Maakohtaisesti kolmannen neljänneksen myynnin kasvu jakautui valtavasti. Saksa oli selvästi suurin alue 53 prosentin kasvulla 1,03 miljardiin euroon, jota seurasivat Italia 46 prosenttia 322 miljoonaan euroon, Ranska 51 prosenttia 231 miljoonaan euroon ja Britannia 32,8 prosenttia 223 miljoonaan euroon.

Koko Itä-Eurooppa kasvoi kesä-syyskuussa 50 prosenttia 651 miljoonaan euroon samalla kun  Venäjän myynti pysähtyi kokonaan vientikieltoihin Ukrainan takia. Pohjoismaiden jakelumarkkinat kasvoivat DMASS:n tilastojen mukaan 47 prosenttia 299 miljoonaan euroon.

Lisää: Aiemmat komponenttikaupan uutiset sekä linkit DMASS:n alkuperäistiedotteisiin (LINKKI).

Kuvituskuva: Bosch