Suomen suurin 3D-tulostettu paineastia Frankfurtin Formnext2022-messuille

Savonlinnassa toimivan Andritzin 3D-tulostama paineastia tulee näytille Frankfurtin lisätyn valmistuksen Formnext-messuille 15.-18. marraskuuta. Uudenlainen 300 kiloinen paineastia on alansa suurin metalli-3D-tekniikalla Suomessa tulostettu  ja todennäköisesti myös suurin koko Euroopassa. Mukana on ollut myös teollisuuden Dimeccin Fame-tulostusyhteisö.

Noin 300-kiloisen 3D-tulostetun paineastian halkaisija on 900 ja korkeus 1600 mm. Kuvaaja Santeri Varis.

”Julkisten tietojen mukaan Euroopassa on tulostettu yksi titaaninen metrinen paineastia. Mitoiltaan tämä on suurempi. Muualta maailmalta löytyy muutamia esimerkkejä vastaavan kokoisista tai suuremmista tulostetuista paineastioista”, kertoo Andritz Savonlinna Worksin lisäävän valmistuksen päällikkö Santeri Varis.

Paineastian merkittävyys varmistuu viimeistään Frankfurtissa lisäävän valmistuksen päätapahtumassa Formnext-messuilla, jonne paineastia viedään suomalaiseksi taidonnäytteeksi. Tapahtuma kerää lisätyn materiaalin asiantuntijat Frakfurtiin 16-18.11.2022.

Ennätyskokoisen paineastian strategiset mitat ovat metalli-3D-tulosteelle harvinaisen komeat. Noin 300-kiloisen astian halkaisija on 90 ja korkeus 160 senttimetriä. Säiliö valmistettiin haponkestävästä ruostumattomasta teräksestä (316L) Andritz 3D-tulostuslaitteistolla, jonka toimintaperiaatteena on suorakerrostus energianlähteenä valokaari (DED-Arc). Puhekielessä menetelmä tunnetaan WAAM-lyhenteellä (Wire Arc Additive Manufacturing).

”Halusimme ensisijaisesti 3D-tulostaa metallista jotakin normaalista poikkeavaa herätelläksemme kotimaan valmistavaa teollisuutta. Päädyimme yritystemme kanssa tämän kokoluokan paineastiaan sekä sen testauttamiseen, koska painelaitteiden korkeiden laatuvaatimusten lisäksi kappale hälventää myös mahdollista mielikuvaa metallien 3D-tulostamisen soveltumisesta vain pieniin ja monimutkaisiin kappaleisiin”, kertoo 3D-tulostuksen Fame-ekosysteemijohtaja Markus Korpela tutkimusyhteisö Dimecc Oy:stä.

Andritzin ja muiden Fame-ekosysteemin  lisäksi kehitysprojektissa Lappeenrannan LUT-yliopisto toteuttaa kappaleelle painekokeen ja julkaisee aiheeseen liittyviä artikkeleja. Paineastian suunnittelussa on ollut mukana myös suunnittelutoimisto Elomatic Oy.

Dimeccin Fame-ekosysteemissä (Finnish Additive Manufacturing Ecosystem)  ovat mukana keskeisimmät 3D-tulostusyritykset sekä yrityksiä, jotka jo hyödyntävät omassa liiketoiminnassaan 3D-tulostusta, tai ovat päättäneet aloittaa sen. Ekosysteemi perustettiin vuonna 2020 ja se on parissa vuodessa laajentunut lähes 40 yritykseen.

Lisää: Formnext2022, 15.-18.11.2022, Frankfurt Am Main (LINKKI), Andritz Savonlinna Oy (LINKKI) ja Fame-3D-ekosysteemi (LINKKI).

Aloituskuva: Messago/Mathias Kutt