Lisää rahoitusta tieto- ja tietoliikennetutkimukseen

Suomen Akatemia on myöntänyt meneillään olevaan ICT2023-ohjelmaan vajaa seitsemän miljoonaa euroa kestäviä ja energiatehokkaiden ICT-ratkaisujen kehittämiseen. Mukana on kymmeniä energiatehokkuuteen pyrkiviä hankkeita langattomista bioantureista aurinkoenergialla toimiviin 6G-verkkoihin.

Suomen Akatemian ja Business Finlandin yhdessä toteuttaman ICT 2023 -ohjelman kautta jaetaan rahoitusta myös kansainvälisissä yhteishauissa menestyneiden ICT-hankkeiden suomalaisosapuolille.

Akatemian ICT 2023-ohjelman valmisteluryhmän puheenjohtaja Satu Ojala Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen (LT) toimikunnasta pitää haun teemaa erittäin ajankohtaisena.

Akatemian LT-toimikunta onkin myöntänyt 1,15 miljoonan euron rahoituksen kolmelle hankkeelle vuoden 2021 ERA-NET CHIST-ERA haussa. Hankkeiden yhteistyökumppanit tulevat Belgiasta, Espanjasta, Irlannista, Luxembourgista, Ranskasta, Turkista ja Yhdistyneestä kuningaskunnasta.

ICT 2023 -ohjelmakokonaisuudessa toteutettiin energiatehokkuuden teema-alueelta haku myös vuonna 2017. Tästä hausta rahoitettujen hankkeiden tutkimustulokset ovat jo hyödynnettävissä käytännön ratkaisuissa.

Rahoitusta saavista projekteista on esimerkiksi Tampereen yliopiston Matti Mäntysalon ja VTT:n Jaakko Leppäniemen hanke keskittyy biohajoavaan elektroniikkaan. Siinä kehitetään painettavan elektroniikan ratkaisuihin langattomissa antureissa tarvittavia korkeataajuuskomponentteja ja piirejä biomateriaaleista.

Lisäksi esimerkiksi Oulun yliopiston 6G-tutkimus sai rahoitusta koneoppivien algoritmien hyödyntämiseen, joilla voidaan havaita verkon poikkeamat automaattisesti ja saadaan verkot pysymään toimintakykyisinä myös häiriötilanteissa. Professori Matti Latva-ahon projektissa tutkitaan koneoppivia ratkaisuja käyttämällä todellista dataa, aurinkosähköenergiaa ja 6G testiverkkoa.

Rahoitusta saaneista Tampereen yliopiston Humeyra Caglayan johtamassa CHIST-ERA-konsortiossa tutkitaan lisäksi uudenlaisia valoteknologioita tietoliikenneverkkojen kapasiteetin tehostamiseen. Hanke vastaa kasvavaan tiedonsiirtokapasiteetin kysyntään kehittämällä miniatyrisoidun lähettimen, joka sopii energiatehokkaisiin toimintoihin ja edulliseen massatuotantoon. Lähetin toimii mahdollistavana tekijänä seuraavan sukupolven Light-Fidelity (LiFi) tiedonsiirtoverkkoihin.

Akatemian ja Business Finland ICT 2023 on kymmenvuotinen ohjelma, jonka tavoitteena on vahvistaa alan korkeatasoista tutkimusta. Tähän mennessä ohjelmassa on ollut jo kaksikymmentä rahoitushakua, joiden kautta tutkimusrahoitusta on ollut haettavissa kymmenen miljoonaa euroa vuodessa. Hankkeissa on tutkittu muun muassa uusia tekoälymenetelmiä, teollisuuden digitaalisen murroksen ICT- teknologioita ja käyttäjäkeskeisiä terveysteknologioita. Ohjelman viimeiset haut avataan vuoden 2023 aikana.

Lisää: ICT2023-ohjelma (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock/Invest in Finland