Suomalaisen litiumakkujen kemiantehtaan rakentaminen alkaa

Keliberin sähköautojen litiumakkujen kemiantehtaan rakentaminen alkaa vielä ennen joulua. Kokkolan suurteollisuusalueelle (KIP) rakennettava tehdas tulee valmistamaan litiumhydroksidia, jota hyödynnetään tulevaisuuden sähköautojen akkujen. Tehtaan ja koko rikastustoiminnassa on kyse yli puolen miljardin euron investoinnista Suomeen.

Uuden tehtaan rakennusvaihe tulee työllistämään enimmillään 500 henkilöä, joista noin puolet varsinaisen litiumkemiantehtaan työmaalla. Kun jatkuvatoiminen tuotanto on täydessä vauhdissa, hanke työllistää suoraan ja urakoitsijoiden kautta yhteensä noin 300 henkilöä.

”Nykyinen aikataulu mahdollistaa kemiantehtaan tuotannon ylös ajon vuonna 2025, mikä on hyvä uutinen suomalaiselle akkuklusterille samoin kuin koko Kokkolan seudulle, jonne hanke tuo työtä ja elinvoimaa”, iloitsee Keliberin toimitusjohtaja Hannu Hautala.

Kuva: Keliberin esittelyvideolta.

Litiumkemiantehtaan kokonaisuuteen tulee kuulumaan useita rakennuksia, joiden kokonaisala on yli 20 000 neliömetriä. Rakentaminen alkaa työmaan valmistelevilla töillä kuten tontin aitaamisella, joita seuraavat maarakennus ja tuotantorakennuksen perustusten tekeminen.

Kokonaisuudessan 588 miljoonan euron hanke perustuu integroituun tuotantoon. Siihen kuuluu varsinaisen litiumkemiantehtaan lisäksi rikastamo, joka nousee 66 kilometrin päähän Päivänevalle, Kaustisen ja Kruunupyyn kuntien rajalle sekä kaivoskohteita. Rikastamon ja sen lähellä sijaitsevan Rapasaaren kaivoksen rakentaminen käynnistyy niiden saatua ympäristöluvat.

”Tehtaan sijainti Kokkolan suurteollisuusalueella tukee vastuullisuustavoitteitamme, sillä KIP tunnetaan kiertotalouden edelläkävijänä Suomessa. Alueen laadukas infrastruktuuri ja palvelutarjonta sekä hyvät liikenneyhteydet edesauttavat tehokasta materiaali- ja energiavirtojen käsittelyä”, sanoo tulevan litiumkemiantehtaan päällikkö Sami Heikkinen.

Kuva: Keliber

Uuden litiumkemiantehtaan vuotuisen tuotannon määräksi on suunniteltu 15 000 tonnia litiumhydroksidimonohydraattia. Sen pääraaka-aine on spodumeenirikaste, jota Keliber valmistaa malistaan, mutta koska litiumkemiantehdas rakennetaan ennen rikastamoa, tehtaan ylösajo toteutetaan vielä ostetun spodumeenirikasteen turvin.

”Keliberin tavoitteena on olla Euroopan ensimmäinen omaan malmiin perustuvan litiumhydroksidin tuottaja, mikä on nykyisellä aikataululla edelleen mahdollista. Kyseessä on ainutlaatuinen hanke, jolla varmistetaan vihreässä siirtymässä välttämättömän litiumin saantia ja Euroopan omavaraisuutta kriittisissä raaka-aineissa”, toteaa Keliberin toimitusjohtaja Hannu Hautala.

Taustaa: Keliber on suomalainen kaivos- ja akkukemikaaliyhtiö, jonka tavoitteena on tuottaa akkulaatuista litiumhydroksidia omista malmivaroista. Yhtiö on kaivos- ja metallinjalostusyhtiön Sibanye-Stillwaterin tytäryhtiö, mutta yhtiön toiseksi suurin omistaja on valtion omistama Suomen Malmijalostus, joka on suomalaista litiumioniakkujen arvoketjua kehittävä erityisyhtiö.

Lisää: Aiemmat Keliberiin (LINKKI) ja muihin akkuihin liittyvät artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuva: Keliberin esittelyvideolta litiuminin akkukemiatehdas (LINKKI, animoitu youtube-video).