Sijainti
Etusivu > Artikkelit/raportit > Loppuvuoden luetuin: Mobiilitukiasema ilmalaivaan?

Loppuvuoden luetuin: Mobiilitukiasema ilmalaivaan?

Pienlennokkeja ja drone-koptereita hyödynnetään entistä laajemmin niin siviili- kuin ammattisovelluksissakin. Siitä kertoo myös Uusiteknologian vuoden lopun luetuin uutinen pienilmalaivasta, joka voi korvata dronet monissa mittaus- ja kuvausratkaisuissa. Muutenkin uudet lentävät laitteet ovat olleet usein kohteena tämän vuoden uutisartikkeleissa.  Ilmalaivasta voisi rakentaa varmaan myös väliaikaisen mobiilitukiaseman.

Toinen esimerkki uusien lentävien laitteiden hyödyntämisestä on parin viikon takaa, kun Nokia kertoi tekevänsä yhteistyötä mittauslaitevalmistaja Rohde & Schwarzin kanssa LTE- ja 5G-verkkojen tukiasemien testauksessa.

Lentäviä mittausratkaisu on hyödynnetty jo aiemminkin. Esimerkiksi vuonna 2019 Rohde & Schwarzin tukiasematesterillä viritettyä dronea käytettiin tukiasematestauksiin Kirkkonummella. Projekti on osa Business Finlandin rahoittamaa 5G Force-ohjelmaa. Mukana oli Ericssonin ja Rohde & Schwarzin lisäksi Tampereen yliopisto ja Centrian ammattikorkeakoulu.

Lentävät pienlennokit ja drone-kopterit kiinnostavat tietoliikenteen lisäksi soveltajia entistä laajemminkin. Ukrainan sota on tuonut esille, miten niitä voidaan hyödyntää laajalti sekä tiedustelu- että militaaitarkoituksissa. Erikoismallien lisäksi  tekniikka on sen verran yleistä, että niitä viritellään jo  harrastajaversioistakin.

Droneilla voidaan kuvantaa laserkeilaimilla ja multispektrikameroilla ympäristöä ihan eri tavalla kuin aiemmin. Esimerkiksi maataloudessa ja ympäristövalvonnassa dronet ovat tulleet apuun ja metsäpalojen ja muiden suuronnettomuuksien yhteydessä niillä voi olla tulevaisuudessa paikkansa.

Lisää: Drone-artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI), Kelluun pienilmalaiva (LINKKI), Nokian ja Rohde & Schwarzin drone-yhteistyötiedote (LINKKI) sekä vuoden 2019-uutinen Kirkkonummen drone-tukiasematestausprojektista (LINKKI).

Kuva: Kelluu (LINKKI).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ylös