Jättimäinen merikaapelihanke nytkähti eteenpäin

Suomen valtion pääosin omistama Cinia suunnittelee uutta arktista merikaapeliyhteyttä yhdessä kansainvälisten konsortion kanssa.  Nyt merikaapelihankkeelle on saatu tukea EU:n ja Yhdysvaltojen kauppa- ja teknologianeuvostolta. Toteutuessaan uuden merikaapelijärjestelmän arvioidaan olevan valmis käyttöön vuoden 2026 lopulla. Suunniteltu kaapeli toisi nopeat yhteydet Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Aasian tietoliikenneverkkojen välille.

EU:n ja Yhdysvaltojen kauppa- ja teknologianeuvosto (Trade and Technology Council, TTC) kokoontui 5.12.2022. Sen pohjalta kauppa- ja teknologianeuvoston julkaisemassa julkilausumassa korostetaan tukea merenalaisille tietoliikennekaapelihankkeille ja näiden strategiselle merkitykselle.

’’Pidän TTC:n julkilausumaa Cinian hankkeen, ja Suomen kannalta erinomaisena. Tietoliikenneyhteyksillä tulee olemaan entistä suurempi taloudellinen ja poliittinen merkitys digitalisaation edetessä’’, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Kauppa- ja teknologianeuvoston julkaiseman yhteisen julkilausuman mukaan se haluaa vahvistaa kriittisen tietoliikenneinfrastruktuurin resilienssiä ja näkee merenalaiset tietoliikennekaapelit strategisesti tärkeinä.

U:n ja Yhdysvaltojen väliset keskustelut uusista turvallisista digi-infrastruktuurihankkeista jatkuvat TTC:n puitteissa. Näihin hankkeisiin kuuluvat myös Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Aasian yhdistävät datakaapeliyhteydet.

EU:n neuvosto hyväksyi puolestaan 8.12.2022 suosituksen, jolla pyritään konkreettisin toimin tehostamaan EU:n valmiuksia suojella kriittistä infrastruktuuriaan. Myös neuvoston suosituksissa painotetaan merenalaisten tietoliikennekaapeliyhteyksien tärkeyttä globaaleille ja EU:n sisäisille yhteyksille.

Harakan mukaan Tansatlanttinen yhteistyö on Suomelle ja EU:lle tärkeää, niin kauppa- kuin geopolitiikan kannalta. ’’Cinian hanke yhdistää Eurooppaa, Pohjois-Amerikkaa ja demokraattista Aasiaa esimerkillisellä tavalla tässä maailmanpoliittisesti epävakaassa ajassa’’, liikenne- ja viestintäministeri Harakka toteaa.

Siinä on myös syy, miksi merikaapelin reititystä muutettiin alkuperäisestä. Kolme mannerta yhdistävä datayhteys kulkisi nyt luoteisväylän läntisen puolen kautta. Hankkeen nimi on  ”Far North Fiber” ja se olisi toteutuessaan ensimmäinen arktisen alueen läpi kulkeva kaapelijärjestelmä, joka yhdistää useamman maanosan.

Valmista pitäisi tulla vuoden 2026 lopulla. Noin 1,1 miljardin euron projektin toimittaa Nokian Alcatel Submarine Networks.

Lisää: Aiemmat Cinian-merikaapelihankkeita käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Cinia