Vaasa valmistautuu akkutoimijoiden tuloon

Vaasa valmistautuu apieteetillä akkutoimijoiden tuloon. GigaVaasa-alueen ensimmäiset kadut ovat jo valmistuneet ja niiden alle on upotettu runsaasti putkistoja, kaapeleita ja muuta alueinfraa, jotta ensimmäisten akkutoimijoiden on helpompi aloittaa tehdasalueeksi kaavoitetuissa Laajametsässä.

Vaasan akkutehdasalueen ensimmäiset kadut ovat valmistuneet. Ensimmäisenä valmistui noin 2,5 kilometriä pitkä akkutehdasaluetta halkova Tuotantotie ja sen sivutie Kuriirintie. Tuotantotie toimii samalla koko tehdasalueen pääkatuna.

Molemmat kadut rakennettiin Vaasan ja Mustasaaren kunnan yhteishankkeena. Näiden lisäksi Mustasaaren puolelle rakennettiin 420 metriä Logistiikkaväylää, joka yhdistyy jo olemassa olevaan Logistiikkaväylään. Kadunrakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä myös muiden alueen katujen osalta.

GigaVaasa-alue on kokonaispinta-alaltaan noin tuhat hehtaaria ja siihen mahtuu useita erikokoisia tontteja ja alueita. Toimivalla infralla on ratkaiseva merkitys akkutehdastoimijoiden investointihalukkuuteen.

Yhtenä ensimmäisenä alueelle on suunnitteilla Suomen valtion pääosin operoiman Suomen Malmijalostuksen ja kansainvälisen Epsilon-yrityksen anodimateriaalitehdas. Siis jos kaikki menee suunnitelmien mukaan niin alueelle nousee noin 50 000 tonnin vuosikapasiteetin anodimateriaalitehdas litiumakkujen toteuttamiseen.

Tarvetta uusille tehdasalueille on eri puolilla, sillä pelkästään litiumioniakkujen ja valmistuksessa tarvittavien akkumateriaalien markkinoiden arvioidaan kasvavan voimakkaasti. Tutkimuskeskus Meticulous Researchin selvityksen mukaan pelkästään Euroopassa alue kasvaisi vuoteen 2029 mennessä jo 96 miljardiin euroon, 45,8 prosentin vuotuisella kasvuvauhdilla.

Lisää: Aiemmat GigaVaasa-hankkeita (LINKKI) ja akkutehtais käsitelleet uutisjutut Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) sekä muutkin akkujutut (LINKKI).

Havainnekuva: Kind Company