Autoihin yli rajan jatkuvat 5G-yhteydet

Teleoperaattori Telia saa EU-rahoitusta projektille, jonka tavoitteena on parantaa rajat ylittävien 5G-pohjaisten verkkopalvelujen käytettävyyttä. Tavoitteena on, että 5G:n avulla yhteudet voisivat jatkua saumattomasti, kun ajoneuvo ylittää maiden rajan.

Telian hankkeessa investoidaan Suomessa nopeisiin 5G-yhteyksiin, reunalaskentaan ja mobiilipalveluihin moottoritie- ja lauttayhteyksillä välillä Helsinki-Turku-Maarianhamina-Tukholma.  Rajat ylittävissä osuuksissa hanketta tehdään yhdessä Telia Swedenin kanssa.

”Rajat ylittävät yhteydet ovat olleet meille Pohjolassa ja Baltiassa toimivana yhtiönä aina tärkeitä, ja näinä aikoina eurooppalaisten yhteyksien parantaminen on myös turvallisuuskysymys”, sanoo Telia Finlandin teknologiajohtaja Jari Collin.

Telian hanke saa EU:lta rahoitusta 15,5 miljoonaa euroa vuosille 2023-2025. Sen toteuttavat Telian Ruotsin ja Suomen yhtiöt sekä LMT Latviasta, jossa Suomi on toteuttamassa hankkeessa ensimmäistä osuutta vuorovaikutteisesta liikennejärjestelmästä (CCAM, Cooperative, Connected and Automated Mobility).

Suomen hankkeessa ajoneuvot ja liikenneinfrastruktuuri ovat automaattisesti yhteydessä keskenään turvallisuuden ja sujuvuuden parantamiseksi. Telian hankkeella parannetaan 5G-yhteyksiä Pohjolassa ja Baltiassa.

Suomi sai EU-rahoitusta myös digitaalisten yhteyksien kehittämiseen. Osin Suomen valtion omistama Cinia Oy:n koordinoima hanke sai 3,65 miljoonaa euroa. Sillä valmistellaan Pohjois-Euroopan ja arktisen alueen tietoliikenteen runkoverkkoja suunnittelua vuoteen 2030 saakka.

Lisää: CCAM-hanke (LINKKI)

Kuvituskuva: Tulli