Uusi lottokone käyttöön – Veikkauksen omaa tuotantoa

Veikkaus ottaa käyttöön uuden itse suunnittelemansa ja toteuttamansa lottokoneen. Uusia koneita on valmistettu kaikkiaan kolme, joista yksi testi- ja varaosakäyttöön. Aiemmin käytössä olleet koneet teki Veikkaukselle Valtion teknologian tutkimuskeskus VTT. 

Lauantain 14.1.2023 MTV3-kanavalla lähetettävä lotto arvotaan Veikkauksen ensimmäistä kertaa itse toteuttamilla koneilla NEP Finlandin Pasilan Pieni Paja -talossa. Kaksi vuorottelevaa uutta lottokonetta on nimetty Onniksi ja Unelmaksi.  Koneita valmistettiin kolme kappaletta. Kaksi auditoitua, virallista konetta vuorottelee arvonnassa, niin että toinen kone on aina valmiudessa varakoneena.

Kolmas kone jää Veikkaukselle niin sanotuksi testikoneeksi, jota voidaan hyödyntää, jos koneisiin pitää myöhemmin valmistaa esimerkiksi varaosia.

Ulkoisesti uudetkin koneet voi tunnistaa helposti lottokoneiksi. Niiden toimintalogiikka on Veikkauksen mukaan samanlainen kuin ennenkin, ja pallotkin ropisevat kuvussa vanhaan mallin. Koneiden ulkonäkö on silti päivitetty tähän päivään. mutta aiempien lottokoneiden perinteitä kunnioittaen.

Tietokoneohjattu lottokone 2023. Lähde: Veikkaus

”Skandinaavinen minimalistisuus, perinteisen ja modernin yhdistelmä materiaaleissa, laadukkaat ja kestävät materiaalit…”, muun muassa näillä sanoilla lottokoneen designista vastannut muotoilija Mika Kärki kuvailee suuntaviivoja, jotka ohjasivat lottokoneiden ulkonäön suunnittelua.

’’Halusimme kunnioittaa vanhan koneen henkeä ja perinteitä, Kärki sanoo. Jos koneet olisi tilattu ulkomailta, ne olisivat varmaan muistuttaneet moderneja Eurojackpot- tai Vikinglotto-koneita.  ’’Halusimme säilyttää perinteisten lottokoneiden toimintalogiikan ja äänimaailman ropisevine palloineen, sillä siitä on muodostunut oleellinen osa Lottoa’’, Veikkauksen arvontapelien johtaja Ville Venojärvi sanoo.

Koneet on tehty käsityönä. ’’Koneiden suunnittelussa ei mietitty lainkaan sarjatuotantoa’’, sanoo, koneen mekaniikkasuunnittelijana toiminut Jukka Lehtonen. Hänen mukaansa koneen osien valmistuksessa käytettiin runkoa lukuunottamatta  kuitenkin moderneja valmistustekniikoita.

Koneen runko on aitoa koivuvaneria, mutta edustavat pinnat puristettua komposiittimuovia ja näkyvät puuosat vaahteraa. Pallokupu on tehty samalla tekniikalla kuin kattoikkunan kuvut kuten aiemmissakin koneissa. Palloja kahmiva kauha taas 3D-tulostettiin titaanista.

Aiemmat Veikkauksen lottokoneet valmisti Valtion teknologian tutkimuskeskus VTT.  Silti aivan ensimmäinen käsikäyttöinen lottokone tilattiin 1970 Saksasta, mutta sen automatisoinnistakin 80-luvulla vastasi VTT. Ja vuodesta 1993 lähtien kaikki ottokoneet ovat olleet VTT:n rakentamia. Toinen käytössä koneista on vuodelta 1993 (uudistettiin vuonna 2013) ja toinen vuodelta 2000.

’’Niiden korvaamista tarvittiin, koska ne olivat tulleet jo elinkaarensa päähän’’, kertoi uuden lottokoneen rakennusprojektia vetänyt Veikkauksen palvelupäällikkö Risto Voima. Hänen mukaansa koneiden ohjauselektroniikan kunnostaminen ei ollut enää mahdollista. Vanhoista lottokoneista ainakin yksi on menossa Urheilumuseoon ja on museossa ainakin vuoden 2023 ajan.

Veikkaus päätyi tekemään uusimmat lottokoneet kokonaan omana suunnitteluna, koska VTT:llä ei ollut Risto Voiman mukaan enää resursseja lottokoneiden tekoon. Lisäksi Veikkauksella oli kertynyt vuosien varrella alan osaamista.

Uusien koneiden tekijätiimi koostui Veikkauksen omista henkilöistä, jotka normaalisti suunnittelevat ja valmistavat muutkin peliautomaatit. Lisäksi suunnittelua helpotti, että Veikkauksen oma henkilökunta oli vastannut jo aiemmin lottokoneiden huollosta. Lisäksi Poliisihallitus valvoi uusien koneiden suunnittelua ja valmistusta sekä teetti koneille kolmannen osapuolen auditoinnin.

Uusia lottokoneitakin säilytetään arvontojen välissä lukitussa tilassa, jonne vain Poliisihallituksen edustajilla on pääsy.  Edes veikkauslaiset eivät saa käsitellä tai huoltaa koneita ilman Poliisihallituksen valvojan läsnäoloa. Koneita  vaihdetaan noin kuukauden välein ja samalla käytössä ollut kone puhdistetaan ja tarkistetaan.

Uusienkin koneiden lottopallot ovat  Stigan valmistamia 40 millimetrin pingispalloja, jotka on numeroitu ja samanpainoistettu sadasosagramman tarkkuudella.  Palloja on kolme settiä, ja koko setti vaihdetaan aina lottokoneen vaihdon yhteydessä noin kerran kuukaudessa. Yksi lottopallo painaa 2,7 grammaa. Loton alkuaikoina pallot olivat valkoisia, mutta sittemmin väri on vaihtunut oranssiin.

Lisää: Suomalaisen loton historiaa ja kuva ensimmäisestä lottokoneesta 1971  (LINKKI, Wikipedia) sekä tarkempi jpg-kaaviokuva uudesta lottokoneesta (LINKKI) Veikkauksen nettisivulla.

Kuvat: Veikkaus