Tampere toi robottibussit talviliikenteeseen

Suomen laajin automaattibussiliikenne täydentää Tampereen Hervannan joukkoliikennettä talvesta piittaamatta. Kesään jatkuvan koeliikenteellä halutaan selvittää, kuinka automaattibussit voisivat tulevaisuudessa toimia syöttöliikenteen palveluna täydentäen joukkoliikennejärjestelmää.

Tampereen Hervannassa alkaa vielä tässä tammikuussa robottiautojen koeliikennöinti, jossa robottibussit kuljettavat matkustajia maksutta kahdella reitillä. Robottibussien koeliikennöintiä koordinoi Business Tampere ja automaattibussien operoinnista vastaa tamperelainen robottibussioperaattori Remoted.  Palvelu on yleisölle maksutonta.

’’Keräämme liikennöinnillä kokemusta robottiautojen ohjauskeskuksen ja ohjausjärjestelmän toteuttamisesta sekä syöttöliikenteen operoinnista. Esikaupallisen koeajon tarkoituksena on myös selvittää palvelun valmiutta kaupalliseen käyttöön’’, kertoo Business Tampereen älykaupunkikehityksen ohjelmajohtaja Markku Niemi.

Robottibussin reitti 2:n pituus on noin 3,5 kilometriä ja käytössä on kaksi virolaisen Auve Techin robottibussia ja 1,2 kilometrin linja 1:llä ranskalaisen Easymilen valmistama vastaava robottibussi. Niissä on mukana myös turvakuljettaja valvomassa robotin etenemistä.

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikosen mukaan Tampereelta löytyy pilotin lisäksi laajemminkin alan osaamista ja yrityksiä autonomisten ajoneuvojen kehittämiseen.

Lisää: Business Tampereen tiedote (LINKKI) sekä Easymilen (LINKKI, youtube) ja Aube Techin robottibussien (LINKKI, youtube) esittelyvideot.

Kuva: Easymilen robottibussi