Uusinta suomalaistekniikkaa pään kuvantamiseen

Oulun yliopiston johtama kuvantamisen konsortio on saanut rahoituksen yli viiden miljoonan euron hankkeelle uudenlaisen liikuteltavan reunapilvilaskentaa, tekoälyä ja röntgenilmaisimia käyttävän tomografisen kuvantamismenetelmän kehittämiseen. Hankkeen  tutkimustavoite on parantaa kartiokeilatietokonetomografian kuvanlaatua ja kasvattaa sen laskentatehokkuutta sekä diagnostisia sovelluksia.

Kartiokeilatietokonetomografia valikoitui kuvantamismenetelmäksi sen pienen koon, kustannustehokkuuden, paikkaerotuskyvyn ja säteilyannoksen pienentämispotentiaalin vuoksi. Hanke on silti edelleen tutkimuksellisesti haastava ja siinä syntyvä uusi tieto ja osaaminen ovat laajasti sovellettavissa ja hyödynnettävissä yritysten omassa kehitystyössä niiden kansainvälistä kilpailukykyä parantaen.

Uusi hanke toteutetaan Oulun yliopiston lääketieteellisen fysiikan professorin Miika Niemisen johdolla. Akateemisina yhteistyökumppaneina hankkeessa toimivat Oulun yliopiston digitaalisen terveydenhuollon langattomien järjestelmäarkkitehtuurien apulaisprofessori Erkki Harjula tutkimusryhmineen sekä Helsingin yliopiston teollisuusmatematiikan professorin Samuli Siltasen tutkimusryhmä, joka on osa Suomen Akatemian inversiomallinnuksen ja kuvantamisen huippuyksikköä.

Tutkimushanke on yksi Nokia Competitive Edge -veturiohjelman ekosysteemiprojekteista. Sen rahoitettuja yritysosapuolia ovat hampaiden hoitolaitteita valmistava Planmeca ja röngensäteilyn antureita valmistava Detection Technology. Lisäksi mukana on laskentasuorittimia valmistava yhdysvaltalainen Nvidia sekä suomalaiset MVision AI, Disior, Techila Technologies sekä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde.

Business Finlandin rahoittamassa kolmivuotisessa Tomohead-hankkeen kokonaisbudjetti on noin 5,4 miljoonaa euroa. Julkisen rahoituksen osuus budjetista on noin 3 miljoonaa euroa, josta Business Finland rahoittaa konsortiota noin 2,6 miljoonalla eurolla.

Kuva: Satu Ylimaula