MTV muisteli Nokian kännykkäbisnestä – Ollila ja Korhonen mukana

MTV Uutisten tuottama Missä olit, kun? -ohjelmasarja palautti eilen Nokian kännykkäpuolen nousut ja laskut. Mukana studiossa olivat niin yhtiön toimitusjohtajana ja pääjohtajana toiminut Jorma Ollila kuin mukana ollut teknologiaguru Pertti Korhonen, jonka johdolla Nokia kehitti Oulussa ensimmäisiä puhelinmalleja ja nousi maailman suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi.

Nokialla ja muissakin teknologiayrityksissä toiminut Pertti Korhonen tuli Nokian 1980-luvulla.  Kuva MTV3:n Nokia-ohjelmasta.

Matkapuhelinbisneksen taika ei kuitenkaan jatkunut loputtomasti ja Nokian piti luoda nahkansa 2010-luvulla jälleen uudelleen verkkoyhtiöksi, kun kännykät myytiin Microsoftille ja lopulta toiminta loppui kokonaan Suomessa.

Ollilan ja Korhosen lisäksi ohjelmassa yhtiön matkaa hämmästeltiin myös MTV:n vanhojen uutislähetysten ja muiden aikalaisten haastatteluiden kautta.Nokia mainittiin 1990- ja 2000-luvulla Uutisankkuri Keijo Leppäsen mukaan MTV3:n uutislähetyksissä varsin tiuhaan, jopa ylivoimaisesti eniten suomalaisyrityksistä.

“Kuluttajana olen puhunut akut tyhjiksi ainakin kymmenestä Nokian puhelinmallista. Muistan hyvin ajan, jolloin Nokia ja matkapuhelin olivat toistensa synonyymeja, samaan tapaan kuin Burana ja särkylääke”, Leppänen kommentoi.

Nokian Salon tehdas. Kuva MTV3:n Nokia-ohjelmasta.

Toimittajana häntä hämmästytti yhtiön hurja tulostehtailu aikana, jolloin muu Suomi vielä kampesi itseään ulos lamasta.

Viime vuonna Suomessa esitettiin myös C-Morella kuusiosainen Made in Finland -televisiosarja, joka kattoi varsinkin Nokian kännykkäbisneksen alkuvaiheen. Sille soisi tulevan jossakin vaiheessa jatkoa, koska kyse on ensimmäisestä Nokiaa käsittelevästä draamasarja.

Aiemmin yhtiöstä on tehty perinteisiä dokumenttielokuvia, radiokuunnelmia ja yksittäisiä dokumenttiohjelmia ja Turussa myös näytelmä.

Lisää: Ohjelman voi katsoa MTV Katsomosta myös jälkilähetyksenä (LINKKI) ja lisää Uusiteknologia.fi:n Nokiaa käsitelleet historia- ja videolinkkien kautta (LINKKI).

Kuvat: MTV ja UT