Sadoilla LoraWAN-antureilla tykkylunta vastaan

Digita on käynnistänyt yhteistyön sähköverkkoyhtiö Carunan kanssa sähkökatkojen minimoimiseksi Suomessa. Uusien langattomien LoraWAN-IoT-antureiden avulla voidaan tarkkailla ilmajohdon taipumista ja lumen ja jään määrää. Yhtiö kertoo uudesta tekniikasta keskiviikkona Tampereella alkavilla Verkosto23-messuilla.

Sähköverkon varmuudesta huolehtiminen ja sähkökatkojen ennaltaehkäisy on nykyoloissa entistä tärkeämpää, kun ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöt lisääntyvät ja kuormitus sähkönjakelun infrastruktuurille kasvaa. Erityisesti runsaslumiset talvet ja tykkylumi ovat sähköverkkoyhtiöille iso päänvaiva ja häiriötilanteiden lähde. Siksi sähkönjakeluyhtiö Caruna on ottanut käyttöön useita satoja Digitan Mattersin  antureita monitoroidakseen tykkylumen kasautumista, ja parhaillaan suunnitelmissa on asentaa useita satoja lisää.

Kuva: Digita

Digitan LoRaWAN-teknologiaan pohjautuvaan IoT-verkkoon yhdistetyillä etäluettavilla antureilla voidaan tarkkailla esimerkiksi ilmajohdoille kasautuneen lumen, jään ja huurteen määrää sekä sitä, kuinka alas linja on taipunut tai kuinka pian on tarve käydä paikan päällä poistamassa lunta. Antureita käytetään myös muun muassa sähkölinjoille kohdistuvien riskien ennakoimiseen sekä sähkökatkojen määrän vähentämiseen.

”Antureiden avulla saadaan käyttöön ennakoivaa tietoa, pienennetään hiilijalanjälkeä ja mahdollistetaan nopeampi reagointi ongelmatilanteisiin, eli päästään oikeaan paikkaan oikeaan aikaan”, toteaa Digitan IoT-palveluiden myyntijohtaja Mika Flinck. Yritys  hyödyntää ratkaisuissaan Digital Matterin suunnittelemia IoT-asentoantureita, joka  asennetaan voimajohtoihin seuraamaan linjan kulmaa ja ympäröivää lämpötilaa.

Kun lunta tai jäätä kertyy linjalle vaarallisia määriä, anturi lähettää hälytyksen sähköverkko-operaattorille mahdollistaen korjaavat toimenpiteet ennen kuin lumimäärästä aiheutuu vaurioita infrastruktuurille.

Digital Matterin Industrial Guppy-antureita voidaan käyttää kallistuksen havaitsemiseen myös monissa muissa kohteissa, kuten matkapuhelinmastoissa, pylväissä tai liikennemerkeissä sekä kriittisessä infrastruktuurissa. Industrial Guppy voidaan integroida eri IoT-alustoihin, ERP- ja SAP-järjestelmiin.

Lisää: Digitan LoraWAN-verkon kattavuus (LINKKI) ja Digital Matteriin Industrial Guppy-anturit (LINKKI) sekä Digital Matter muut LoraWAN-anturit (LINKKI)

Kuva: Kompaktin ja paristokäyttöisen Industrial Guppy-anturin toimintaiäksi luvataan paristoilla yli 10 vuotta. Laite on suunniteltu toimimaan -40 °C…+125 °C:n lämpötiloissa.